Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

KOMPLET Baranek Wielkanocny z nadzieniem makowym

dodano , Komplet, materiał promocyjny

autor: Komplet Polska

RECEPTURA na 10 sztuk

Ciasto drożdżowe
500 g KOMPLET Multidrożdżowe
2000 g mąki pszennej, typ 550
200 g cukru                     
200 g margaryny lub oleju   
120 g drożdży           
1000 g woda
----------------------               
4020 g


Nadzienie z białego maku
1000 g KOMPLET Nadzienie z Białego Maku    
350 g wody                                                                
200 g jaj                                                                   
350 g okruchów biszkoptowych                                        
100 g margaryny                                                           
2 g aromatu migdałowego

----------------------------------                                
2.002 g

6.002 g łączna ilość                 

 


Wykonanie
Składniki ciasta połączyć i wyrobić w miesiarce. Ciasto podzielić na jedną sztukę o wadze 1.600 g i 10 porcji  po 250 g. Porcje mniejsze rozwałkować na prostokąty, nanieść nadzienie z białego maku, zwinąć w  rulon i pokroić na plastry. Rozłożyć plastry tworząc korpus baranka.

Presę 1.600 g zaokrąglić na dzielarce (30 porcji). Z jednej kuli uformować głowę, z drugiej kulki rogi, z trzeciej kuli nogi. Przed garowaniem głowę, rogi i nogi posmarować jajkiem.

czas mieszania: 2 minuty – 1. bieg 8 minut – 2. bieg
czas garowania: 20 minut
temperatura pieczenia: 190°C
czas pieczenia: 20 minut
Składniki wymieszać na jednolitą masę.
naważka masy: 200 g / 1 sztukę