Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Receptura Świąteczna - Torcik Piernikowy

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autor: Cukiernik Eco Trade Daniel Waliszewski

     
 

Artukuł pochodzi z grudniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Skład:

 

Ciasto piernikowe:

1500 g SUPER PIERNIK   
450 g Jaja   
300 g Olej   
300 g Woda   
300 g Marmolada   
100 g Miód   
50 g Kawa Inka   

Podgrzać wodę (temp. ok. 50°C ), połączyć z marmoladą, miodem i resztą składników, a następnie mieszać przez około 3 min. na średnich obrotach (nie ubijać). Przełożyć ciasto na blachę i piec przez ok. 40-45 min. w temp. 180°C.

Nadzienie wiśniowe:

1000 g Wiśnie   
1000 g Woda lub sok   
200 g Cukier   
110 g SUPER KLAR   

Masa bakaliowa:

150 g Orzech Włoski   
200 g Migdały   
20 g Skórka pomarańczowa   
300 g Rodzynki   
100 g SUPER VANILA   
800 g PROVENDA DARK EXTRA   
300 g Śmietana   
300 g Mleko   

Śmietanę i mleko zagotować, dodać czekoladę i krem SUPER VANILA, a następnie dodać bakalie i przemieszać.

Sposób przygotowania:

Wypieczony piernik przecinamy  wzdłuż na dwie połowy. Dolną smarujemy nadzieniem wiśniowym, przykrywamy drugą warstwą piernika i na wierzch wylewamy masę bakaliową. Całość zamrażamy. Po zamrożeniu napylamy czekoladą tak, aby uzyskać efekt zamszu. Boki tortu dekorujemy ozdobnym paskiem czekoladowym, a z wierzchu zdobimy torcik elementami z marcepana i suszonymi pomarańczami.

Smacznego.