Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Piernik z kremem kasztanowym i powidłami

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

autor: Dominika Muchalska – właścicielka cukierni „Legalne Słodycze” w Zabrzu.

RECEPTURA

Piernik
80 g mąki z migdałów tygrysich (jedyne orzechy niewykazujące właściwości alergicznych)
200 g mąki kasztanowej
3 jajka
50 g płynnego oleju kokosowego
60 g ksylitolu
1/2 puszki mleczka kokosowego
3-4 łyżki syropu z daktyli
12 g cynamonu
5 g gałki muszkatołowej
5 g mielonych goździków
3 g mielonego imbiru
3 g kardamonu
szczypta pieprzu
1 łyżeczka kamienia winnego (opcjonalnie 1/2 łyżeczki sody)

Jajka ubić z ksylitolem. Nadal ubijając, dodawać: syrop z daktyli, mleko kokosowe, olej kokosowy. W osobnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawy i kamień winny. Następnie wsypywać je stopniowo do mokrych i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki. Piec w 180oC przez 40-45 min. Ciasto powinno być ciężkie i wilgotne, ale dość pulchne.



Krem kasztanowy
150 g obranych i obgotowanych kasztanów jadalnych
120 g mleczka kokosowego
14 g ksylitolu (lub bezcukrowego kremu z kasztanów)

Dodatkowo: powidła do przełożenia

Mleczko kokosowe, ksylitol i kasztany umieścić w rondelku. Podgrzewać na niewielkim ogniu. Gotować nie dłużej niż 10 min. Po przestudzeniu zblendować na gładką masę.

Po dokładnym ostudzeniu ciasto przekroić na 3 części. Przełożyć powidłami i kremem z kasztanów.
Przygotować polewę: rozpuścić olej kokosowy, dodać do niego gorzkie kakao, jasny karob i puder z ksylitolu. Dokładnie wymieszać. Oblać piernik, posypać płatkami migdałowymi i kasztanowymi.

 

Autor: Dominika Muchalska – właścicielka cukierni „Legalne Słodycze” w Zabrzu. Z miłości do słodkości porzuciła paragrafy i kodeksy. Poza rewolucją w życiu przeprowadza rewolucję w świadomości amatorów słodyczy, karmiąc ich naturalnymi wyrobami bez białego cukru, glutenu i nabiału.