Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Piernikowe makaroniki

dodano , Redakcja AU

Polacy kochają makaroniki. Nie mniej, niż pierniki. A może w grudniu warto połączyć te dwa smakołyki? Przedstawiamy Wam świąteczną recepturę Krzysztofa Wysłuchy.

Makaroniki piernikowe z pomarańczą

 

 

 

  • Beza

400 g białko

150 g cukier puder

5 g albumina

350  g mączka migdałowa

700 cukier puder

10 - 15 g kakao (w zależności jakim kakao dysponujemy i jaką intensywność koloru chcemy uzyskać)

Z pierwszych trzech składników wykonać bezę francuską, a następnie pozostałe składniki przesiać i połączyć z wcześniej  ubitą bezą. Wyciskać na blachę wyłożoną matą silikonową, po czym ostukiwać celem pozbycia się pęcherzy powietrza. Pozostawić do obsuszenia. Wypiekać w temp.  170℃.

  • Ganach piernikowy

300 g śmietanka

15 g przyprawa piernikowa

400 g biała czekolada

300 g mleczna czekolada

250 g masło

Pierwsze dwa składniki zagotować, następnie zalać czekoladę.  Dodać masło i blendować.

  • Konfitura pomarańczowa 

550 g  sok z pomarańczy

200 g cukier

20 g sok z cytryny

15 g pektyna

Z soku wykonać redukcję do 400 g, dodać połowę cukru przewidzianą w recepturze i zagotować – resztę  cukru połączyć z pektyną i dodać do zagotowanego soku.

Autor: Krzysztof Wysłucha (Zakład Piekarniczo Cukierniczy Wysłucha)