Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Receptura świąteczna - Kostka Malibu

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autor: Credin

     
 

Artukuł pochodzi z grudniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Receptura podstawowa: blat (60 × 40 cm)

1000 g Ciasto Śmietankowe
350 g Jaja
300 g Olej
200 g Woda
----------------------------
1850 g Razem

Metoda
Wymieszać wszystkie składniki razem.
Czas mieszania: ok. 4 min. na średnich obrotach
Masę wylać na blat 60x40 cm.
Temp. pieczenia: 180°C
Czas pieczenia:    ok. 20-25 min.

 

Receptura podstawowa: masa kokosowa

500 g Kokos Mix
250 g Mleko
----------------------------
750 g Razem

Metoda:
Zagotować mleko i połączyć z Kokos Mixem.

Receptura podstawowa: krem malibu

1600 g Śmietana 30%
400 g e-Wyśmienita
500 g Credi Fond Neutralny
300 g Woda
100 g Alkohol
----------------------------
2900 g Razem

Metoda
Śmietanę połączyć z e-Wyśmienitą i ubić. Credi Fond Neutralny połączyć z wodą i alkoholem. Całość połączyć i dodać do wcześniej przygotowanej masy kokosowej. Powstałą masę wylać na blat śmietankowy.

Dekoracja

600 g CF Nadzienie Czekoladowe
300 g Woda gorąca
100 g Credi Fond Neutralny
50 g Spirytus
----------------------------
1050 g Razem

Metoda
Credi Fond Neutralny połączyć z gorącą wodą i CF Nadzieniem Czekoladowym. Całość wylać na wierzch masy.