Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Receptura na pikantne ślimaki laminowane

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autorzy: Roman Gużda, firma Credin

     
 

Artukuł pochodzi z wrześniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Ciasto na pieczywo

500 g    Koncentratu Pikantnego 25%
2000 g mąki pszennej typ 500
80 g     drożdży
1300 g wody

Czas mieszania składników: ok. 4 min na wolnych obrotach, ok. 6 min na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta: ok. 26°C
Fermentacja wstępna: ok. 10 min
Laminowanie (2x4): margaryna Puff Pastry 600 g
Fermentacja końcowa: ok. 20 min
Wałkowanie końcowe: do grubości 2,5 mm i szerokości 30 cm

Farsz

4000 g CF Kapusta i Pieczarka
400 g    Sosu Napoli

Składniki wymieszać, następnie nałożyć farsz na wstęgę ciasta, zawinąć w rulon i pokroić na kęsy o długości 3,5 cm. Dekorować Posypką Złotą.

Fermentacja końcowa: 20 min
Temperatura pieczenia: 200°C
Czas pieczenia: 20 min