Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Chleb z kurkumą i cytryną

dodano , Redakcja AU

Poznajcie niezwykła recepturę Małgorzaty Rybackiej - laureatki I miejsca w kategorii "pasjonaci" w konkursie Master Baker 2021.

Słoneczna żółć to barwa roku 2021 wybrana przez Instytut Pantone. To kolor przynoszący nadzieję, ocieplający i kojarzący się ze zdrowiem i pozytywną energią. Takiego koloru można nadać pieczywu zwłaszcza używając kurkumy. Oto receptura jednej z laureatek konkursu Master Baker 2021 - Małgorzaty Rybackiej.

Chleb z cytryną i kurkumą

Skład:
400 g mąki pszennej T750 
100 g mąki orkiszowej jasnej
360 g wody
10 g soli
8 g kurkumy w proszku
1 cytryna 90 g
110 g zakwasu pszennego
(20%mąki graham/80% mąki T750)

 

 

Wykonanie:
Zmieszać zakwas z wodą, kurkumą i mąką. Odpoczynek ciasta 1h. Dodać sól. Odpoczynek - kolejne 30 minut.
Cytrynę ze skórką pokroić w plastry, a następnie w ćwiartki.

Wykonać "laminację ciasta" wraz z dodaniem do niego ćwiartek cytryny. Wykonać cztery składania ciasta co 40 minut. Wstępnie uformować bochenek. Odpoczynek ciasta - 30 minut. Ostatecznie uformować bochenek. Przełożyć go do kosza rozrostowego i "garować" 16 h w lodówce w temperaturze 5°C.

Ozdobić ciasto plastrem cytryny oraz je naciąć. Rozgrzać garnek żeliwny w piekarniku na maksymalnej temperaturze (1h).
Piec chleb w garnku żeliwnym z pokrywą 25 minut w temperaturze 230°C oraz bez pokrywy 30 minut w temperaturze 220°C.

 

 

II wersja:
Zgodnie w powyższym przepisem, przygotowane ciasto podzielić na dwie części, przełożyć je do dwóch form kwasoodpornych firmy Korzeniewscy "Chleb Małgosi".
Formy z ciastem garować 16 h w lodówce, w temperaturze 5°C, tak jak w przypadku bochenka.
Ozdobić ciasto plastrami cytryny. Wstawić formy do rozgrzanego piekarnika na najniższy poziom.
Piec 30 minut w temperaturze 220°C  i 30 minut w temperaturze 200°C osłonięte od góry papierem do pieczenia, celem uniknięcia zbytniego przyrumienienia chlebów. Po wyjęciu chlebów z form, obficie zrosić ich wierzch wodą.
Studzić chleby na kratce 2-3 h.

 

Małgorzara Rybacka >>> Chleby moja pasja