Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Olej palmowy tylko z certyfikatem

dodano , Kandy, materiał promocyjny

Kandy uzyskało certyfikat RSPO i całkowicie zrezygnowało z używania oleju palmowego, pochodzącego z niekontrolowanych upraw.

Certyfikat Roundtable on Sustainable Palm Oil jest gwarancją, że wyroby powstające w fabryce Kandy zawierają tylko olej pozyskany odpowiedzialnie i uczciwie. Dotyczy to przede wszystkim termostabilnych nadzień kremowych Lauretta.

Produkcja wyrobów na bazie oleju palmowego wiąże się obecnie z dużą odpowiedzialnością – mówi Dariusz Socik, właściciel. - Mając na uwadze zagrożenia związane z uprawą palm olejowych takich jak m.in. : wycinka lasów tropikalnych, śmierć zwierząt zamieszkujących tereny pod uprawy, wyzysk pracowników na plantacjach, postanowiliśmy, że od 2020 roku będziemy w Kandy używać wyłącznie oleju z certyfikatem RSPO.

 

Dariusz Socik przyznaje, że certyfikat ten, propagujący standard zrównoważonej produkcji oleju palmowego, jest częścią strategii firmy, bazującej na stosowaniu zasad społecznej odpowiedzialności biznesu. - Dotyczy to zarówno aspektów związanych z ekologią, jak i kwestiami uwzględniającymi czynnik ludzki. Mam nadzieję, że ta zmiana będzie nie tylko ukłonem w stronę naszych klientów, ale przede wszystkim realnym dowodem zaangażowania na rzecz ochrony środowiska naturalnego oraz zrównoważonej gospodarki.