Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Mazurek Makowo-Serowy

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autorzy: Cukiernicy – technolodzy firmy PROSPONA: Jerzy Brzozowski i Marek Tomaszek

     
 

Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Składniki:

Ciasto
300 g mąki
2 żółtka
1 jajko
100 g cukru pudru
150 g margaryny
3 g proszku do pieczenia

Masa makowa
400 g Masy makowej z bakaliami PROSPONA
2 białka

Masa serowa
500 g sera białego
4 jaja
120 g cukru
125 g margaryny
1 op. cukru waniliowego
12 g mąki ziemniaczanej
100 g Skórki pomarańczowej PROSPONA

Dekoracja
Owoce kandyzowane PROSPONA
Posypki owocowe PROSPONA
Czekolada
Bita śmietana

Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać jajko z żółtkami, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto schłodzić. Rozwałkować, następnie wyłożyć na blaszkę. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z Masą makową z bakaliami PROSPONA. Wyłożyć na kruche ciasto. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać skórkę pomarańczową, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, rozpuszczoną margarynę i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Wylać na blat z makiem. Piec w temperaturze ok. 160˚C przez ok. 90 min.
Dekorować Owocami kandyzowanymi oraz Posypkami owocowymi PROSPONA, bitą śmietaną oraz czekoladą.

Wskazówki

  • Zarobione ciasto kruche schłodzić, aby lepiej formowało się podczas wykładania do blaszki.
  • Używając do dekoracji Owoców kandyzowanych oraz Posypek owocowych PROSPONA, uzyskamy niepowtarzalne i efektowne wyroby.
  • Można wykorzystać do masy serowej również Skórkę pomarańczową w syropie PROSPONA. Syrop wykorzystać jako nośnik smaku i aromatu.