Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Różyczki makowcowe - bukiet - Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śl

dodano , Redakcja PS

autor: Monika Kwas, kl. I, ZSZ Warsztaty szkolne, Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śl., kwalifikacja: technologia produkcji cukierniczej, nauczyciel: Alicja Szajna-Flak, opis technologiczny: Mirosława E. Bełza

RECEPTURA   

Ciasto
50 dag mąki pszennej typ 500    
35 g drożdży
2 g soli
4 g cukru
250 ml mleka                 
120 g jaj (2 szt.)          
50 g masła

Mleko lekko podgrzać (32oC) w naczyniu, dodać drożdże z łyżką mąki i rozetrzeć. Odstawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do ciepłej miski wsypać mąkę, dodać sól, rozczyn, przestudzone rozpuszczone masło i jaja. Zarobić i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką.

Masa makowa
50 dag maku niebieskiego
20 dag masła
140 g jaj (2 szt.)                
aromat zapachowy (migdałowy)
20 dag cukru                   
15 dag bakalii (migdały, rodzynki, orzechy)

Mak parzyć ok. 30 minut. Odcedzić i trzykrotnie zmielić. Bakalie namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie lub w dowolnym alkoholu przez ok. 30 minut. Namoczone migdały obrać ze skórki i rozdrobnić. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę jajowo-cukrową. Do zmielonego maku dodać przestudzone roztopione masło, masę jajowo-cukrową oraz aromat zapachowy (migdałowy).



PRZYGOTOWANIE
Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe podzielić na mniejsze kęsy, aby uformować paski o boku 20-25 cm i szerokości 7 cm. Każdy pasek posmarować masą makową i zwijać niezbyt ściśle (ciasto jeszcze podrośnie). Gotowe porcje układać na wyłożonej pergaminem blaszce tortowej (duża tortownica), zaczynając od brzegu tortownicy. Formowanie nie wymaga idealnie równych rozmiarów - jedne różyczki mogą być grubsze, inne wyższe, ale całość ułożenia bukietu różyczek zależy od pomysłu wykonawcy. Różyczki przed pieczeniem lekko posmarować rozbitym białkiem lub przegotowaną wodą. Piec w temperaturze 180-200oC przez ok. 60 minut.