Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ciasto imbirowo-pomarańczowe

dodano , Prospona, materiał promocyjny

autor: Prospona

RECEPTURA

Biszkopt imbirowy
8 jajek
5 g proszku do pieczenia
340 g mąki
440 g cukru kryształu
15 g cynamonu
100 g skoncentrowanej pasty imbirowej
100 ml oleju




Krem pomarańczowy
600 ml śmietany
65 g skoncentrowanej pasty owocowej pomarańcza
20 g żelatyny
60 g wody
50 g variegato pomarańcza z imbirem


Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem. Wszystkie sypkie składniki połączyć. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z żółtkami, następnie z olejem, pastą imbirową i sypkimi składnikami. Gotową masę przelać do formy tortowej o średnicy 24 cm. Piec ok. 35 min w temperaturze ok. 180°C.
Przygotować krem. Śmietanę ubić. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie ze skoncentrowaną pastą pomarańczową, dodać do ubitej śmietany.
Upieczony i przestudzony blat przekroić na 3 części: na pierwszej warstwie rozsmarować variegato pomarańcza z imbirem i równomiernie przełożyć kremem pomarańczowym. Dekorować bitą śmietaną, kandyzowanymi owocami i posypkami.

Użyto
SKONCENTROWANEJ PASTY OWOCOWEJ POMARAŃCZA, IMBIR: słoik plastikowy 1,2 kg; wiadro 4 kg
VARIEGATO POMARAŃCZA Z IMBIREM: słoik plastikowy 1,2 kg.