Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Piernikowy torcik ze śliwką - Cukiernia Wysłucha

dodano , Redakcja PS

autor: mistrz cukiernictwa Krzysztof Wysłucha, Cukiernia Wysłucha

Zakład Piekarsko-Cukierniczy Wysłucha

RECEPTURA na dwa torciki


Ciasto makowe
750 g ECO TRADE Makowe                           
330 g jaj                        
300 g oleju
90 g wody

Wszystkie składniki na ciasto makowe połączyć na wolnych obrotach, mieszając ok. 3 min.
Wylać w rant okrągły o średnicy 26 cm, wypiec w temp. 180oC przez ok. 50 -55 minut.

Piernik
750 g ECO TRADE Super piernik           
300 g jaj                       
150 g oleju                       
230 g mleka
       
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach ok. 3 min.  Wylać w rant okrągły o średnicy 26 cm, wypiec w temp. 180oC przez ok. 50-55 min.

Krem śmietankowo- śliwkowy
1000 g śmietany 30%              
20 g żelatyny                            
150 g cukru                     
150 g wody                                
150 g suszonych śliwek               
150 g śliwowicy                       
150 g pasty Mec3 PRUGNA

Suszone śliwki zalać śliwowicą, najlepiej dzień wcześniej.  Śmietanę ubić i dodać rozpuszczoną żelatynę z cukrem i pastą śliwkową. Następnie do kremu dodać pokrojoną śliwkę.

Zamsz
500 g ECO TRADE Krem  Musso White            
150 g oleju
                                          
Rozpuścić  krem i dodać olej. Wymieszać.

PRZYGOTOWANIE
Z piernikowego korpusu wykroić  dwa blaty, wyłożyć w ranty i nasączyć śliwowicą pozostałą po suszonych śliwkach. Nałożyć krem śmietankowo-śliwkowy. Z makowego korpusu wykroić cztery blaty. Nałożyć jeden wykrojony uprzednio  blat makowy, następnie kolejną warstwę kremu i ostatni  blat ciasta makowego. Wyrównać kremem i zmrozić. Na zmrożony tort nanieść zamsz i udekorować, nawiązując do świąt Bożego Narodzenia.