Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ciasto Bożonarodzeniowe "Duet"

dodano , ZSZnr3, materiał promocyjny

Autor: Agnieszka Wolińska
Opiekun: Andrzej Czubak

Ciasto kruche

Składniki:
40 dag mąki
160 g cukru pudru
250 g margaryny (temp. pokojowa)
75 g żółtek
70 g śmietany 12 %
15 g proszku do pieczenia
15 g cukru waniliowego

Sposób wykonania
Na stolnice wysypujemy mąkę, następnie łączymy ze sobą: cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, margarynę i śmietanę. Stopniowo łączymy składniki z mąką delikatnie gniotąc ciasto, tak aby go nie zaciągnąć.Gdy ciasto nabierze jednolitej masy rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę.

"Jabłka"

Składniki:
1 kg jabłek
55 g bułki tartej
15 g cynamonu
12 g cukru pudru

Sposób wykonania
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.Odciskamy bardzo dobrze sok z jabłek. Do odciśniętych jabłek dodajemy bułkę tartą, cynamon i cukier puder. Wszystko łączymy ze sobą. Gotowe jabłka wykładamy na ciasto w blaszce.



Masa serowa

Skladniki:
6 dag budyniu
15 dag margaryny
7 jajek
70 dag sera
25 dag cukru pudru

Sposób wykonania
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem aż do białości. Następnie dodajemy żółtka, ser i budyń.Wszystko razem miksujemy. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie wszystko mieszamy.
Gotową masę serową wylewamy na jabłka i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę i 10 min.

Jak ciasto wystygnie wyciągamy je z blachy. Można je udekorować według własnego upodobania.

Ciasto zostało nazwane "Duet",  ponieważ w jednym cieście znajdują się go dwa rodzaje "szarlotka" i "sernik".

Smacznego!