Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Tort lodowy jagodowo-kokosowy

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

autorki: Angelika i Monika Kuczma

Jagodowy biszkopt (średnica 19 cm)
2 jajka, 1 białko, 70 g ksylitolu
60 g mąki ryżowej
30 g skrobi (np. z tapioki)
Ok. 5-7 łyżek soku z rozmrożonych jagód
Sok z cytryny

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wsypać ksylitol, miksować do jego rozpuszczenia, po czym dodać żółtka. Mąkę i skrobię przesiać partiami do masy jajecznej, całość delikatnie wymieszać. Do masy wlać sok z jagód oraz sok z cytryny i znów delikatnie wymieszać. Piec w 160°C przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt dobrze wystudzić, wyciągnąć z formy i podzielić na dwa blaty.

Lody kokosowo-jagodowe
160 g ryżu jaśminowego
1200 ml mleka migdałowego i kokosowego
Ksylitol
Śmietanka kokosowa z jednej puszki (400 ml)
Ok. 100 g mrożonych jagód

Ryż ugotować w mleku roślinnym do miękkości i całkowitego wyparowania płynu, wystudzić. Dodać stałą część (śmietankę) z puszki mleczka kokosowego (wcześniej chłodzonego przez ok. dwa dni w lodówce) oraz ksylitol (według własnych preferencji), wymieszać, 3 łyżki odłożyć na bok. Masę zmiksować blenderem na gładko, wlać ją do dużego płaskiego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Mieszać co 30 minut przez ok. 3 godziny (lody mają być zwarte, ale dość plastyczne).



Pralinki kokosowe
3 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego
5-6 łyżek wiórków kokosowych

Odłożony wcześniej ryż ze śmietanką kokosową i ksylitolem ugnieść z wiórkami koksowymi do uzyskania plastycznej masy. Uformować małe kulki.

Krem jagodowy
4 łyżki śmietanki kokosowej
2 łyżki jagód
1 łyżka ksylitolu

Śmietankę kokosową zmiksować z jagodami i ksylitolem.

Gdy lody osiągną właściwą konsystencję, dodać jagody i odrobinę przemieszać, pierwszy blat umieścić w tortownicy, wyłożyć lody i ostrożnie ubić. Ponownie włożyć tortownicę z lodami do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Pod koniec tego czasu na drugi blat nałożyć krem jagodowy, pralinki i borówki. Wyjąć tortownicę, ostrym nożem oddzielić boki lodów i zdjąć pierścień. Nałożyć górny, już udekorowany blat. Tort podawać zmrożony.



Angelika i Monika Kuczma – ich celem jest udowodnienie, że zdrowo znaczy również smacznie i pięknie. Na blogu Candy Pandas (www.candy-pandas.blogspot.com) pokazują, że wybór zdrowej diety poszerza cukiernicze horyzonty i urozmaica słodką stronę życia. Recenzują produkty i uczą zwracać uwagę na jakość i smak.