Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Sorbet z pokrzywy i mięty

dodano , innacukiernia, materiał promocyjny

autorka: Małgorzata Kalemba-Drożdż

Dlaczego lody z pokrzyw? Bo są zdrowe i nieprzeciętne w smaku, a już od maja jest  ich pod dostatkiem - wtedy zaczyna się sezon na młode pokrzywy, z których najlepiej przygotować orzeźwiający sorbet. Jeżeli dopiero zaczynacie przygodę z jedzeniem chwastów i macie obawy przed parzącą pokrzywą, zmiksujcie ją tylko z sokiem jabłkowym, odcedźcie i dopiero taki sok połączcie z resztą składników.


Składniki
1 banan
1 garść młodych listków pokrzyw ,z samego czubka roślin
1 mała garść listków szpinaku ,(dla głębszego koloru)
kilka listków mięty
1,5 szklanki tłoczonego soku ,jabłkowego
1 łyżeczka soku z cytryny
ewentualnie trochę ulubionego „słodzidła”



Liście umyć. Pokrzywę sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i zmiksować z sokiem jabłkowym i resztą składników. Schłodzić i przelać do maszyny do lodów lub do foremek na lody.

Receptura pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż ,pt. „Pyszne chwasty”.

 

Małgorzata Kalemba-Drożdż – biochemik i miłośniczka kwiatów oraz dzikiej roślinności. Od 9 lat prowadzi bloga „Trochę inna Cukiernia”, stworzyła wirtualny Klub Kwiatożerców, autorka książek kulinarnych: „Różane przepisy” (2017), „Jadalne kwiaty” (2016), „Pyszne chwasty” (2014), „Słodki sposób na alergię” (2015) oraz „Kwiatowa uczta” (2012).
Łącznie opublikowała ponad 1000 przepisów, w których nie brakuje pomysłów na desery i słodkie wypieki. Nawet w pracy na Wydziale Lekarskim Krakowskiej Akademii im. A. Frycza Modrzewskiego bada wpływ kwiatów na stabilność genetyczną człowieka.