Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Sorbet cytrynowy infuzjowany rumiankiem z salsą morelowo-miodową

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

autor: Tomasz Szypuła

Sorbet cytrynowy (na 1 kg lodow)
0,2 kg soku z cytryny
0,01 kg pektyny NH
0,235 kg cukru
0,015 kg syropu glukozowego 38 DE
0,01 kg inuliny
0,53 kg wody
2 saszetki rumianku suszonego

Cukier, pektynę i syrop glukozowy dokładnie wymieszać na sucho.
Dodać wodę i mieszając, podgrzewać do 90oC. Odstawić i dodać rumianek w saszetkach na 2 godziny. Po tym czasie dodać inulinę i zmiksować.
Odstawić na 30 minut, a następnie wlać sok z cytryny i dodać startą skórkę z połowy cytryny, zmiksować. Frezować do odpowiedniej struktury. Lody przekładać salsą.


Salsa miodowo-morelowa ze świeżą miętą pieprzową
0,25 kg moreli
0,25 kg pulpy morelowej
0,39 kg cukru
0,1 kg miodu lipowego
0,005 kg pektyny NH
0,005 kg świeżej mięty

Morele dokładnie umyć, wypestkować i pokroić w równą kosteczkę.
Cukier i pektynę dokładnie wymieszać. Połowę pulpy i połowę moreli dodać do suchych składników i delikatnie mieszając, podgrzać do 90oC. Dodać pozostałe morele oraz pulpę i dokładnie wymieszać.
W temperaturze ok. 60oC dodać porwaną ręcznie miętę z miodem i wymieszać. Schłodzić i pozostawić na min. 3 godziny.

 

Tomasz Szypuła – aktualny mistrz Polski w lodziarstwie, właściciel lodziarni „Pod Orzechem” w Baborowie, technolog i pasjonata lodziarstwa, autor bloga „Lodowe inspiracje” w portalu iLody.pl.
Rzemiosła uczył się od swojego taty Stanisława Szypuły, który od 1974 r. prowadzi lodziarnie „Miś” w Baborowie i Raciborzu. Na co dzień pracuje jako menedżer słodkiej gastronomii w firmie Polmarkus.