Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Pisanki, piękne i kolorowe!

dodano , Modecor, materiał promocyjny

Wielkanocne jaja z czekolady firmy Modecor. Zapraszamy do zobaczenia tutorialu.

Produkty Modecor potrzebne do dekoracji:
• Barwniki ColorPaint
• Barwniki ColorSpray
• Pędzelki do malowania
• Czekoladowe kwiaty
• Zamrażacz w sprayu
• Folia transferowa do czekolady
• Formy do czekolady

 

Fot. 1. Formy do jaj wylewamy białą i ciem­ną czekoladą. Nadmiar odlewamy tak, aby połówki jaj pozostały puste. Po zastygnię­ciu połówki łączymy ze sobą.

Fot. 2. Podstawa jaj może mieć dowolny kształt – w tym przypadku jest to okrąg. Czekoladę odlewamy w okrągłym rancie, bezpośrednio na folii transferowej.

Fot. 3. Przy użyciu barwników ColorPaint barwimy czekoladowe kwiatki.

Fot. 4. Do zabarwienia czekoladowych kwiatków używamy również perłowego barwnika na bazie alkoholu ColorSpray.

Fot. 5-6. Przed przystąpieniem do dalszego dekorowania czekoladowe jaja przytwier­dzamy, używając czekolady oraz zamraża­cza w sprayu.

Fot. 7-8. Za pomocą pędzelka malujemy jaja barwnikami ColorPaint.

Fot. 9-10. Do czekoladowego jaja przykle­jamy pomalowane czekoladowe kwiatki.

Fot. 11. Przyklejone kwiatki kolorujemy brokatem w sprayu Dust Glitter.

Tak przygotowane czekoladowe jaja na pewno będą oryginalną ozdobą witryn cukierniczych, a przede wszystkim stołów wielkanocnych.