Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Formowanie liści z ciasta martwego

dodano , kucia, materiał promocyjny

Z pozoru proste do wykonania liście nie od razu dają się ujarzmić początkującym dekoratorom. Wystarczy jednak opanować podstawy, które prezentuję poniżej, by szybko dojść do poziomu mistrzowskiego i tworzyć bardziej złożone kompozycje.

Zapraszam na lekcję 4 – nie aż tak barwną jak kwiaty, ale równie ważną. Dla przypomnienia Ciasto martwe >>

 

1. Z rozwałkowanego na grubość 2-3 mm kęsa ciasta – za pomocą foremki metalowej lub plastikowej – wycinamy kształt liści.


 

2. Do odwzorowania unerwienia liścia można użyć specjalnej silikonowej formy. Formy przy­ciskamy delikatnie, żeby ostre krawędzie nie przecięły ciasta, tylko odcisnęły na nim wzór.

 



3. Liście można również przygotować ręcznie, robiąc nacięcia w odpowiednich miejscach pla­stikowym lub metalowym nożykiem.



4. Inne, większe liście uzyskamy poprzez łą­czenie pojedynczych liści w wachlarz, a na­stępnie scalenie przy użyciu większych form silikonowych do odwzorowania struktury liścia, co widać na fotografii



5. Ukształtowane liście umieszczany na po­miętym papierze pergaminowym. W ten spo­sób otrzymujemy oryginalny kształt. Gotowe dekoracje suszymy/wypiekamy w temperatu­rze 100-180oC.



6. Aby liście wyglądały ładnie, barwimy je przy użyciu aerografu (kolorystyka do­wolna).



7. Tak przygotowanymi liśćmi dekorujemy eksponaty oraz chleby okolicznościowe.


mistrz piekarstwa Wiesław Kucia, Szkoła Artystyczna