Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Koszyczek z ciasta drożdżowego

dodano , slodka pasja, materiał promocyjny

Do Wielkanocy jeszcze parę tygodni, ale już teraz można pomyśleć i przygotować coś specjalnego dla naszych klientów.

Proponuję drożdżowe koszyczki – ładnie przyrumienione, dobrze uformowane zawsze robią wrażenie. Można z nich stworzyć dekorację wypełnioną wielkanocnymi babeczkami czy ręcznie zdobionymi pisankami z masy cukrowej! Zapraszam na lekcję wyplatania apetycznych koszyczków.


RECEPTURA

Ciasto drożdżowe
25 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki letniej wody (szklanka 250 ml)
1/2 szklanki mleka o temp. pokojowej
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oliwy
jajko

Mleko wymieszać z wodą. W małej mi­seczce umieścić pokruszone drożdże, do­dać dwie łyżki wody wymieszanej z mle­kiem i odstawić. Do misy miksera wlać mleko z wodą, wbić jajko, dodać cukier, sól i oliwę oraz szklankę mąki. Wyrabiać mieszadłem typu hak. Dodać drożdże i po­woli dodać resztę mąki – ciągle wyrabiać do uzyskania elastycznego i miękkiego ciasta. Przykryć czystą ściereczką i od­stawić w ciepłe miejsce, do czasu kiedy podwoi swoją objętość. Ciasto można wy­rabiać również ręcznie.


Koszyczek
Do przygotowania koszyczka będą po­trzebne
• ciasto drożdżowe
• 2 miski żaroodporne o średnicy ok. 20 cm
• nóż lub nożyk do pizzy
• folia aluminiowa
• wałek do ciasta
• papier do pieczenia
• rozbełtane jajko
• pędzelek
• wykałaczki


„Wyplatanie” koszyczka
Miskę owinąć folią aluminiową i odwrócić do góry nogami.

 

Ciasto podzielić w proporcjach trzy do jed­nego. Większą część rozwałkować na gru­bość ok. 1 cm; gdyby ciasto się kleiło, można podsypać mąką, ale nie należy użyć więcej niż pół szklanki mąki. Nożem po­ciąć na paski.

 

Paski układać na odwróconej misce i spłaszczyć na czubku miski innym na­czyniem.

 

Kolejne paski wplatać poziomo w paski pio­nowe tak, jak wyplata się kosze wiklinowe: przeplatając raz pod, a raz nad pionowymi paskami.

 

Jeśli paski są za krótkie, żeby opleść cały koszyczek, należy łączyć je ze sobą tak, aby łączenie wypadło pod pionowymi paskami.
Tak upleciony koszyczek posmarować roz­bełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika ustawionego na 180°C na ok. 20-30 minut lub do zrumienienia.
Upieczony koszyczek odstawić do ostudze­nia. Ponownie umieścić na jego czubku naczynie, które spłaszczy spód koszyczka. Po wystygnięciu wyjąć ze środka miskę i folię aluminiową.

 

Uchwyt i brzeg koszyczka
Ciasto rozwałkować i pociąć na długie pa­ski. Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem koło o średnicy miski.
Następnie miskę pokryć folią aluminio­wą, z pasków zapleść warkocz i umieścić na misce.

 

Upleść drugi warkocz i umieścić go na na­rysowanym kole.

 

Przed włożeniem do piekarnika oba ele­menty posmarować rozbełtanym jajkiem.
Uchwyt i brzeg koszyka piec w piekarniku ustawionym na 180°C przez ok. 15-20 minut lub do uzyskania złotego koloru.

 

Uwaga! Ciasto po wyciągnięciu z piekarni­ka jest miękkie i może się połamać, dlatego należy zostawić je do wystygnięcia i dopie­ro wtedy przystąpić do łączenia wszystkich elementów koszyczka.


Łączenie elementów
Za pomocą wykałaczek połączyć trzy części koszyczka w jedną całość. Wykałaczki wbić w dół brzegu, a następnie wystające części wbić w koszyczek. Wykałaczki należy umie­ścić również na końcach „rączki” koszyczka, a wystające części wbić w brzeg. Gotowe!



Anna Grochalska, Akademia Słodka Pasja
FOT. ANNA GROCHALSKA