Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Mazurek krojony

dodano , Komplet, materiał promocyjny

autor: KOMPLET Polska

RECEPTURA na 12 sztuk

Ciasto kruche graham
500 g KOMPLET Ciastka Kruche 50
600 g margaryny 70%
500 g mąki pszennej, typ 1850
------------------            
1.600 g

Blat migdałowy, 40x60 cm
750 g KOMPLET Gourmet Migdałowe
300 g jaj
300 g oleju roślinnego               
150 g wody
----------------                                              
1.500 g

Warstwa powideł
800 g powideł śliwkowych                       

Ciasto karbowane
250 g KOMPLET Ciastka Kruche 50
250 g margaryny 70%
250 g mąki pszennej, typ 550
------------------                    
750 g

Glazura do wypełnień
1200 g KOMPLET Kiddy Weiss


-------------------------------------------   
5.850 g łączna ilość      

                                

Wykonanie
Składniki połączyć i wyrobić do konsystencji ciasta kruchego. Następnie rozwałkować na blat 46x60 cm.
Upiec na blady kolor.
temperatura pieczenia: 200°C
czas pieczenie: około 15 minut

Wszystkie składniki blatu migdałowego połączyć i wyrobić na średnim biegu miksera za pomocą płaskiego mieszadła. Gotowe ciasto rozsmarować na papier do wypieku i upiec.
czas ubijania: 4 minuty
temperatura pieczenia: 200°C
czas pieczenia: 8 minut

500 g powideł śliwkowych rozsmarować pomiędzy blatem kruchym i migdałowym. Pozostałe 300 g rozsmarować na wierzch blatu migdałowego.

Ciasto schłodzić.

Margarynę napowietrzyć z KOMPLET Ciastka Kruche 50, pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną. Gotowe ciasto wyszprycować na wierzch mazurka w postaci karbowanego obrzeża. Upiec.
temperatura pieczenia:
210°C
czas pieczenia: około 15 minut

Po ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki według zaznaczonego obrzeża kruchego.
Dla lepszego efektu boki i wzór karbowany można posmarować gorącym syropem skrobiowym.
KOMPLET Kiddy Weiss podgrzać i wypełnić mazurki. Dekorować elementami cukrowymi.