Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Babka drożdżowa z bakaliami i sezamem

dodano , Komplet, materiał promocyjny

autor: Marek Sobkowiak, Mistrz świata cukiernictwa i główny technolog KOMPLET Polska.

Bez domowej babki nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Ciasta nazywane babami były znane w naszym kraju już w XV wieku. Jak głosi legenda, stanowiły jeden z przysmaków króla Stanisława Leszczyńskiego i to właśnie on miał nadać im nazwę. Podobno wzięła się ona stąd, że babki przypominały mu turban, jaki nosił na głowie Ali Baba z „Baśni tysiąca i jednej nocy”. Niezależnie od tego, czy damy wiarę legendzie, musimy przyznać, że babki są w naszym kraju bardzo popularne i stanowią symbol tych wiosennych świąt.

RECEPTURA
(na 12 sztuk)

Ciasto drożdżowe
400 g KOMPLET Multidrożdżowe
1500 g mąki pszennej typ 550
200 g cukru
200 g margaryny lub oleju roślinnego
120 g drożdży
900 g wody
300 g rodzynków
300 g skórki pomarańczowej (kandyzowanej)

Posypka
1000 g prażonego sezamu

 


Dekoracja
poncz cukrowo-cytrynowy
600 g cukru
400 g wody
10 g skórki z cytryny (startej)
200 g syropu ziemniaczanego

200 g KOMPLET Neuschnee

Składniki ciasta drożdżowego, oprócz bakalii, połączyć i wyrobić w miesiarce (2 minut 1. bieg, 8 minut 2. bieg).
Pod koniec dodać bakalie (rodzynki namoczyć w wodzie) i podzielić na porcje. Ciasto włożyć do form i odstawić do garowania (50 minut). Formy do babek przesmarować tłuszczem i posypać sezamem. Dla lepszego efektu można je obtoczyć w sezamie. Piec w temperaturze 190°C przez 35 minut.

Cukier, wodę, syrop ziemniaczany i startą skórkę z cytryny zagotować. Świeże babki namoczyć krótko w gorącym ponczu.

Po ostudzeniu posypać pudrem KOMPLET Neuschnee.

 



Marek Sobkowiak – doświadczony cukiernik z wieloletnim stażem. Mistrz świata cukiernictwa i główny technolog KOMPLET Polska. Codziennie przekazuje polskim cukiernikom i piekarzom swoją wiedzę i doświadczenie, mając pewność, że zamienią się one w wypieki cieszące oko i podniebienie. Zdaniem Marka Sobkowiaka pasja, wyobraźnia oraz radość tworzenia to niezbędne elementy pozwalające na kreowanie i odkrywanie nowych smaków.