autor: Sebastian Szmyd, Mistrz cukiernictwa, główny technolog firmy Master Martini i wykładowca w Centrum Kreacji Master Martini.
Podobne artykuły
Soczysta truskawka z czerwonym pieprzem zanurzona w wytrawnym szampanie, z zielonym mchem z pietruszki otulona płatkami złota.
RECEPTURA
Ciasto kruche
150 g Gioia
150 g cukru pudru trzcinowego
150 g mąki pszennej
150 g orzechów Intera
Wszystkie składniki wymieszać, rozwałkować na grubość 4 mm i wypiec w temperaturze 180OC
Biszkopt z pietruszką
200 g Pan Di Spagna
120 g jaj
30 g wody
35 g natki pietruszki
Natkę pietruszki zblendować, dodać pozostałe składniki i ubijać przez 10 min na puszystą masę. Wyłożyć na papier do pieczenia o grubości 5 mm i wypiec w temp 200oC
Mus Truskawkowy
290 g śmietanki 30%
125 g Decor Up
335 g truskawek
20 g pasty truskawkowej
2 g pieprzu czerwonego
150 g wody
15 g żelatyny
85 g cukru
5 g soku z cytryny
Czerwony pieprz zaparzyć gorącą wodą, odcedzić i po ochłodzeniu zalać żelatynę. Truskawkę zblendować dodać pastę, cukier, sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę i na końcu delikatnie połączyć z ubitą śmietaną i kremem Decor Up. Gotowy mus przełożyć do okrągłej formy silikonowej i zamrozić.
Krem z Szampanem
10 listków żelatyny
120 g żółtek
145 g cukru pudru
360 g szampana
480 g śmietanki 30%
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka ubić z cukrem, dodać szampan, rozpuszczoną żelatynę i na końcu delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką. Gotowy mus przelać do okrągłej formy w środek włożyć kulę z musu truskawkowego, przykryć krążkiem biszkoptowym i zamrozić. Po zamrożeniu wyciągnąć z formy oblać Mirallem Truskawkowym z płatkami złota położyć na krążku z ciasta kruchego i udekorować dekoracją świąteczną z czekolady Ariba.
Sebastian Szmyd - Mistrz cukiernictwa, główny technolog firmy Master Martini i wykładowca w Centrum Kreacji Master Martini. Wielokrotnie uczestniczył w konkursach i mistrzostwach na terenie Polski i poza granicami kraju.