Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego

dodano , ZSP3, materiał promocyjny

autorka: Patrycja Ostrowska, Zespół szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica nr 3 we Włoszczowie
nauczyciel prowadzący: Aneta Arabas

RECEPTURA

Ciasto
3 jajka
60 dag mąki
35 ml oleju
75 g masła
15 g świeżych drożdży
1/4 szklanki soli
6 łyżeczek cukru
200 ml mleka

Dodatkowo (wypełnienie koszyczka)
2 czekoladowe jajka (jedno z nadzieniem)
Cukrowy zajączek
2 babeczki (krucha i drożdżowa zdobiona barwnikami)
Minichałka z ciasta drożdżowego
Rurki do ozdoby
Wykałaczki
Wata cukrowa (imituje chusteczkę)
Zielona posypka dekoracyjna

Mąkę przesiać do dużej miski. Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć w misce z ciepłym mlekiem, dodaj cukier. Odstawić ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. W czasie kiedy drożdże będą rosły, ubić żółtka i roztopić masło. Do miski z mąką dodawaj po kolei żółtka, mleko, sól i zaczyn. Energicznymi ruchami wyrabiaj ciasto. Kiedy składniki się połączą, dodaj olej i ciepłe masło. Wyrabiaj, aż całość będzie odchodzić od ręki. Przykryj ciasto ściereczką i przygotuj miseczki, które chcesz przeznaczyć na formę do koszyczka. Posmaruj je tłuszczem (najlepiej olejem) i odstaw na bok. Przygotuj paseczki, z których będziemy formować koszyczek (urywaj kawałki ciasta i dokładnie roluj). Przygotowane paseczki układaj najpierw wzdłuż miseczki, na krzyż. Najwygodniej uformować najpierw najdłuższy pasek, którym swobodnie owiniemy najszerszą część miseczki. Krótsze paseczki przeplataj dookoła koszyczka naprzemiennie (jak na zdjęciu). Uformuj rączkę. Rolujemy dość duże dwa lub trzy wałeczki (nie mogą być zbyt grube) i przeplatamy je (warkoczyk albo spirala). Ściskamy, aby rączka się nie rozpadła. Rączkę umieszczamy na blaszce koło miski z zaplecionym koszyczkiem. Na wysmarowanej olejem blaszce umieszczamy elementy koszyczka, wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy aż się zarumieni (ok. 15-25 min).

 

Po upieczeniu otwieramy piekarnik i wyciągamy blaszkę. Czekamy ok. 10 min, aż koszyczek lekko przestygnie. Przewracamy go i czekamy ok. 20 min, żeby wyciągnąć go z miski. Jeżeli posmarujemy miseczkę olejem, powinno to być dość łatwe. Rączkę przytwierdzamy, kiedy koszyczek jest zimny, ale jeszcze dość miękki. Używamy do tego wykałaczek. Dla pewności można posmarować go klejem do tapet wokół rączek i pękniętych elementów. Koszyczka nie wolno podnosić ani dekorować do czasu, aż nie stwardnieje, a klej do tapet nie zrobi się przezroczysty (ok. 24 godziny)! Po tym czasie możemy go udekorować, zapakować na prezent, a nawet pójść ze święconką!