Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

KOMPLET Jajko Wielkanocne

dodano , Komplet, materiał promocyjny

autor: Komplet Polska

RECEPTURA na 12 sztuk

Ciasto
1000 g KOMPLET Gourmet Muffin
40 g pasty zabajonej
230 g oleju spożywczego
450 g jaj
250 g wody
-----------------------
1970 g

Dodatek do ciasta
75 g wiórek dekoracyjnych, ciemnych

Dekoracja
120 g polewy żelowej z KOMPLET Kiddy Gel Favourite Morelowy  (patrz: receptura podstawowa poniżej)
60 g KOMPLET Neuschnee
---------------------------                                    
180 g

2225 g łączna ilość

                      

Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta połączyć w miesiarce i wymieszać na szybkim biegu.
czas napowietrzania: około 3 minut
Dodać ciemne wiórki dekoracyjne i zamieszać. Masę wyłożyć na papierową formę do pieczenia KOMPLET Jajko Wielkanocne  i upiec.

naważka: około 170 g / 1 szt.
temperatura pieczenia: około 170-180 °C
czas pieczenia: około 35-40 minut

Po ostygnięciu wierzch ciasta posmarować polewą żelową z żelową z KOMPLET Kiddy Gel Favourite Morelowy i posypać KOMPLET Neuschnee.



KOMPLET Kiddy Gel Favourite Morelowy

receptura podstawowa
1000 g KOMPLET Kiddy Gel Favourite Morelowy    
500 g wody
---------------------------------------------------------------------                                                                     
 1.500 g   łączna ilość

                                         
Wykonanie
KOMPLET Kiddy Gel Favourite Morelowy wymieszać z wodą i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania.