Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Wielkanocny koszyczek

dodano , THwZ, materiał promocyjny

uczeń: Sylwia Załoga
Technikum Hotelarskie w Zamościu

Składniki na ciasto:
100 g kandyzowanych wiśni
500 g suszonych owoców (rodzaje wg uznania)
175 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
skórka otarta z 1 cytryny
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
25 g zmielonych migdałów
3 jajka
2 łyżki mleka

Ponadto:
1 kg złotego marcepanu
cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu
1 łyżka podgrzanego dżemu z moreli
1 białko


Wykonanie
1. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą pianę, dodając otartą skórkę z cytryny.
2. Przesiać i wymieszać mąkę pszenną, cynamon, imbir i migdały.
3. Do masy maślanej wbijać jajka, za każdym razem dodawać 2 łyżki suchych składników i miksować tylko do połączenia. Resztę suchych składników dodać z mlekiem i wymieszać.
4. Dodać suszone i kandyzowane owoce, wymieszać.
5. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć dwukrotnie papierem do pieczenia, wyłożyć formę połową ciasta i wyrównać.
6. 400 g marcepanu rozwałkować na wymiar tortownicy, oprószając wałek i stolnicę cukrem pudrem, by się do niej nie przyklejał.
7. Marcepan włożyć na ciasto do formy, na niego resztę surowego ciasta i wyrównać.
8. Piec w temperaturze 170°C przez 30 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 150°C i piec kolejne 90 minut.
9. Wyjąć z piekarnika upieczone ciasto, wyrośnięte, ciemne, sprężyste w dotyku, i wystudzić.
10. Posmarować ciasto dżemem z moreli. 400 g marcepanu rozwałkować i pociąć na równe paski, zapleść z nich „koszyczek” na wierzchu ciasta i warkocz wokół brzegu. Z pozostałych 200 g marcepanu uformować 11 kul o średnicy ok. 2,5 cm każda. Udekorować nimi brzegi ciasta, przyklejając je na białko lub przy pomocy dżemu morelowego.

Nauczyciel: Bożena Witkowska