Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ciasto szpinakowe Mech

dodano , AKO, materiał promocyjny

autor: AKO S.A.

Ciasto mech to wilgotne ciasto biszkoptowotłuszczowe z dodatkiem suszonych liści szpinaku przełożone delikatnym kremem serowośmietankowym, przykryte zieloną pierzynką. Ciasto nie zawiera w składzie mąki pszennej.

Receptura

Blat szpinakowy
2000 g Koncentratu „Ciasto szpinakowe” AKO
600 g jaj
600 g oleju
400 g wody
--------------
3600 g

Krem śmietankowo-serowy
1200 g śmietanki 30%
2000 g twarogu
300 g Stabilizatora „Balbina neutralna”AKO
400 g wody do Balbiny
-----------------
3900 g


Razem: 7500 g
Ubytki: 750 g
Wydajność: 6750 g

Sposób przygotowania:
Składniki ciasta na blat szpina­kowy wg receptury wymieszać w ubijarce cukierniczej na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie ubijać mieszadłem płaskim na średnich obrotach ok. 3 min.
Ciasto rozłożyć na blachę z wysokim rantem o wymiarach 60/40, wypiec w temp. 180oC przez ok. 40 minut.
Po wystygnięciu ściąć górną część (ok. 1 cm) ciasta i pokruszyć.
Pozostały blat przeciąć poziomo na dwie równe części.
Balbinę rozpuścić w wodzie, następnie połączyć z ubitą śmietanką i serem twarogowym.
Tak przygotowaną masą przełożyć blaty ciasta, a górę posypać pokruszonym uprzednio ciastem, odstawić do schłodzenia.
Udekorować wg uznania np. owocami jagody, borówki, maliny lub cząstkami granatu.