Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Czekoladowe igrzyska czas zacząć!

dodano , Redakcja AU

Jest ich 6 i każdy potrafi wyczarować prawdziwe cuda z czekolady! Poznajcie sylwetki kandydatów do tytułu mistrza czekolady, który będzie reprezentował Polskę na światowych finałach prestiżowego World Chocolate Masters w Paryżu.

Paweł Górny, Michał Iwaniuk, Marcin Surdyk, Przemysław Putynkowski oraz Greta Berta i David Domonkos. Oto nazwiska tych, którzy już 26 lutego, czyli pierwszego dnia targów Expo Sweet pokażą swoje umiejętności w pracy z czekoladą. Przypomnijmy w tym roku tematem przewodnim konkursu jest Futorpolis, czyli nowoczesne miasto. Do zadań uczestników należeć będzie, m.in. stworzenie pralin, ciasta, przekąski oraz eksponatu z czekolady. Zanim poznamy ich talent, przbliżmy sylwetki ich samych. 

Michał Iwaniuk 

 


Mistrz czekolady oraz Szef cukierni hotelowej Czekolada Café w Airport Hotel Okęcie. Posiada wieloletnie doświadczenie w cukiernictwie. Uczestnik wielu prestiżowych konkursów - zdobył, między innymi, I miejsce w Pucharze Mistrzostw Cukierniczych Best Pastry Chef 2016. Jego pasją jest czekolada i odkrywanie nowych smaków w cukiernictwie.

Paweł Górny 

 


Swoją karierę cukierniczą rozpoczął w gdańskiej restauracji „Amber Side", pracując na stanowisku samodzielnego cukiernika, gdzie na własną rękę dążył do zdobycia wiedzy.  Uczył się z książek cukierniczych i internetu. Łączy swoją pracę z pasją, tworząc z czekolady praliny, trufle i rzeźby. Aktualnie współtworzy firmę 100% Czekolady gdzie nieustannie doskonala swoje umiejętności zawodowe. Uczestnik wielu konkursów branżowych - ostatnio zdobytym osiągnięciem jest     v-ce Mistrzostwo Polski w „Deserach na talerzu” w 2016 r.

Przemysław Putynkowski

 


Cukiernik z zamiłowania i pasji, którą rozpoczął w 2010 roku w Cukierni Sowa. Wielokrotny zwycięzca konkursów i prac cukierniczych. Chce się rozwijać, doskonalić swoje techniki, umiejętności i wiedzę. Na co dzień pracuje pod okiem Pawła Małeckiego i Mariusza Buritty w Cukierni Sowa.

Marcin Surdyk

 


To pełen zaangażowania i pasji, mistrz cukierniczy z ponad 20-letnim doświadczeniem. Laureat III miejsca Mistrzostw Polski w Deserach z 2008 r. Od lat prowadzi wysokiej jakości szkolenia z wykorzystaniem innowacji technologicznych oraz nowoczesnych rozwiązań cukierniczych. Wielokrotnie przygotowywał młodych cukierników do zmagań konkursowych. Sam również chętnie staje w szranki z innymi mistrzami zawodu. Szkolił się we Francji, Włoszech, Finlandii, Niemczech i wielu innych krajach. W 2014 roku związał się z Grupą Zeelandia, gdzie rozwija się dalej jako lider Kreatywnego Zespołu i wykładowca Akademii Zeelandia.

Greta Berta 

 


Przez 4 lata pracowała jako Demi Chef Patissier w Hotelu Kempinsi Corvinius w Budapeszcie. Posiada doświadczenie w pracy w gastronomii i cateringu oraz w Gerbeaud jako główny cukiernik. Uczestniczyła w wielu szkoleniach i kursach, między innymi w Goodwill Chocolate Academy. Choć World Chocolate Masters to dla niej spore wyzwanie, cieszy się swoim udziałem, ponieważ lubi podnosić swoją poprzeczkę coraz wyżej.

Dávid Domonkos

 


Aktualnie pracuje jako Pastry Chef w cukierni, która specjalizuje się w cukiernictwie francuskim. Mimo młodego wieku (23 lata) posiada szerokie doświadczenie cukiernicze oraz pasję, która pcha go do działania oraz poszerzania wiedzy i umiejętności. Uczestnik wielu konkursów na arenie międzynarodowej, m.in. UIBC 2014 Junior World Championship w Tajwanie, WACS 2015 Europe Central w Pradze oraz WACS 2016 World Championship w Grecji. 
Lubi pracować pod presją, a jego specjalizacją są rzeźby i praca z czekoladą.

Oboje będą reprezentować Węgry i walczyć o tytuł regionalnego Chocolate Master.