Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Wielkie czekoladowe miasto – World Chocolate Masters 2018

dodano , Redakcja PS

„Futuropolis” – tak brzmi temat kolejnej edycji najbardziej prestiżowego konkursu dla chocolatierów. Realizując go, uczestnicy konkursu mają pokazać, jaką rolę za 10 lat będzie według nich pełnić czekolada w wielkich metropoliach.

Jeszcze nie zdążyliśmy ochłonąć po zmaganiach Łukasza Anioła w prestiżowym konkursie World Chocolate Masters 2015, podczas gdy już zaczynają się przygotowania do kolejnej edycji. 22 września br. w Paryżu oraz w 20 krajach całego świata uczestniczących w zmaganiach o tytuł najlepszego chocolatiera ogłoszono temat następnej, który brzmi „Futoropolis”. W ceremonii otwarcia uczestniczyli najlepsi cukiernicy, szefowie i osobowości branżowe. W Polsce event został zorganizowany w Akademii Czekolady w Łodzi. W imprezie wzięło udział ponad 100 osób ze świata polskiej gastronomii, cukiernictwa wraz z ambasadorami marki Cacao Barry – Krzysztofem Ilnickim i Michałem Doroszkiewiczem oraz ambasadorami marki Callebaut.


Oficjalne ogłoszenie tematu World Chocolate Masters 2018 w Polsce odbyło się w łódzkiej Akademii Czekolady. W evencie wzięli udział polscy ambasadorzy marki Cacao Barry – Krzysztof Ilnicki i Michał Doroszkiewicz oraz ambasadorzy marki Callebaut – Marcin Paździor i Maciej Rosiński

Nowy temat konkursu zachęca uczestników do stworzenia ich osobistych wizji na temat ewolucji czekolady i jej wpływu na świat gastronomii. W samym sercu „Futuropolis” jest wizja przyszłości czekolady w przemyśle gastronomicznym i to musi być punktem wyjścia każdej pracy.  Uczestnicy będą mieli jeden dzień, aby stworzyć eksponat z czekolady o nazwie „Obywatele Futuropolis” , hybrydowe ciasto odzwierciedlające smaki „Futuropolis” oraz przekąskę czekoladową. W każdym z zadań będą musieli połączyć motyw przewodni i zamknąć go w kształcie, projektowaniu i prezentacji, a przede wszystkim w składnikach, z których będą korzystać.



– Nowością w tej edycji będą twórcze obozy startowe dla wszystkich finalistów w celu przygotowania ich do finału – mówi kierownik projektu WCM Marta Juanola. – Finaliści będę mieli okazję zobaczyć szczególne miejsca, gdzie wyselekcjonowani mentorzy i trenerzy pomogą im w rozwijaniu ich twórczego myślenia, ducha rywalizacji i zdobywaniu doświadczenia. Co więcej, uczestnicy oczywiście będę mile widziani w naszych lokalnych Akademiach Czekolady, gdzie będą mogli trenować swoje umiejętności, uzyskać wsparcie i pomoc technologiczną – zachęca Juanola.

Wstępem do zdobycia tego prestiżowego tytułu będą krajowe preselekcje. W ciągu następnych 2 lat reprezentanci 20 krajów wezmą udział w konkursach w skali regionalnej, które wyłonią ich reprezentantów. W Polsce będzie to miało miejsce podczas targów Expo Sweet w Warszawie – 26 lutego. W preselekcji zostanie wybrany kandydat, który będzie reprezentował region Europy Wschodniej: Polskę, Czechy, Słowację lub Węgry. Tylko jeden zawodnik z każdego kraju lub regionu zostanie nagrodzony tytułem „National/Regional Chocolate Master. Podczas światowego finału w październiku 2018 r. (miejsce zostanie ogłoszone podczas preselekcji) międzynarodowe jury wybierze nowego World Chocolate Master. W poprzedniej edycji Polska była reprezentowana przez Łukasza Anioła.

Aurora Czekoladowa