Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Mazurek czekoladowo-kajmakowy z bakaliami

dodano , sztukaczekolady, materiał promocyjny

autorki: Anna Szczepłek, Gabriela Wesół, Sztuka Czekolady

W Sztuce Czekolady lubimy eksperymenty, ale świąteczne słodkości powinny kojarzyć się z czasem błogiego dzieciństwa. Stawiamy więc na tradycję. Smaki Wielkanocy, które lubimy najbardziej, to kajmak i bakalie. W połączeniu z ciemną czekoladą dają wyborny smak świątecznego mazurka, który rozpływa się w ustach.  Kolorowe bakalie są tak dekoracyjne, że mazurek będzie wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu.

RECEPTURA

Kruchy spód
250 g mąki
125 g masła
łyżka kwaśniej gęstej śmietany
1 żółtko
50 g cukru
szczypta soli

Mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać ze schłodzonym masłem, dodać żółtko i śmietanę, zagnieść szybko ciasto i włożyć na ok. 2 godziny do lodówki. Rozwałkować cienko, wyłożyć ciastem formę na mazurek, zostawiając po bokach brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową, obciążyć spód suchymi ziarnami ryżu lub fasoli i upiec na złocisty kolor w piekarniku w temp. 175oC ok. 20 minut. Wystudzić.



Kajmak
300 ml mleka
300 g cukru
30 g masła

Zagotować mleko z cukrem, najpierw na dużym ogniu, a jak zacznie gęstnieć – na mniejszym, do momentu, gdy masa wyraźnie zgęstnieje i zmieni kolor na jasny karmelowy. Zdjąć z ognia i utrzeć, dodając masło. Wylać na upieczony spód i poczekać do zastygnięcia.

Ganasz czekoladowy
145 g czekolady Valrhona Noir Caraibe 66% połączonej ze skórką pomarańczową macerowaną w cukrze
32 g masła
20 g cukru
125 g śmietanki 36%
ulubione bakalie

Śmietankę zagotować z cukrem, roztopić czekoladę i stopniowo dodawać śmietankę, energicznie mieszając szpatułką, aż do uzyskania gładkiej błyszczącej konsystencji. Przestudzić do ok. 30oC, dodać masło i zmiksować na gładką masę.

Bakalie posiekać – część zostawić do udekorowania, dodać rozdrobnione bakalie do masy czekoladowej i wylać na zastygniętą warstwę kajmakową.

Wierzch mazurka ozdobić pozostałymi bakaliami.