Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Mazurek na nową nutę

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Autor: Cukiernik Krzysztof Wysłucha

     
 

Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Święta wielkanocne zawsze kojarzyły się z czymś świeżym, orzeźwiającym i nowym. Stąd pomysł na nową recepturę mazurka, który odbiega od tradycyjnych propozycji, a słodko-kwaśnym smakiem przywołuje długo wyczekiwaną wiosnę.

Kompozycja smakowa mazurka jest połączeniem gorzkiej czekolady skontrastowanej ze świeżą, bardzo aromatyczną i orzeźwiającą porzeczką, połączona z delikatną słodyczą białej czekolady.

 1. Surowce na biszkopt

  • 25 dag roztopionej gorzkiej czekolady (70-proc.)
  • 25 dag masła o temperaturze pokojowej
  • 15 dag cukru
  • odrobina cukru waniliowego
  • 30 dag jajek
  • 25 dag mąki

 

Przygotowanie:

Ubijamy cukier z jajami. W kąpieli wodnej upłynniamy czekoladę i dodajemy masło. Następnie łączymy napowietrzone jaja z czekoladą i masłem. Całość mieszamy bardzo delikatnie z mąką. Masę wlewamy do prostokątnego rantu i odpiekamy.

2. Mus czekoladowo-porzeczkowy

  • 30 dag roztopionej białej czekolady
  • 15 dag puree owocowe - porzeczkowe Pastry Creation
  • 90 g żółtek (5 szt.)
  • 45 dag bitej śmietany

 

Przygotowanie:

Żółtka z puree łączymy i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Na koniec bardzo ostrożnie łączymy z wcześniej ubitą śmietaną.

Składanie mazurka

Odpieczony blat przecinamy w poprzek. Jeden z blatów kładziemy do rantu na spód, nakładamy mus czekoladowo-porzeczkowy. Dla uwydatnienia smaku możemy dodać mrożone owoce porzeczki. Dla bardziej oryginalnego posmaku, zamiast porzeczki, można zastosować pestki granatu. Kładziemy kolejny blat i odstawiamy na 2 godziny do schłodzenia. Po schodzeniu wyrównujemy boki i wierzch. Dekorujemy według własnych upodobań, np. stosując natrysk czekoladą, który daje ciekawy efekt zamszu. Nowoczesne czekoladowe elementy dekoracyjne (np. firmy Pastry Creation) pokreśliły nietradycyjnych charakter mazurka.