Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Sernik na zimno

dodano , Zeelandia, materiał promocyjny

autor: Marcin Surdyk, Trener Akademii Zeelandia

Receptura na 20,08 sztuk ;  20,086 kg

Spód czekoladowy
2000 g Q´ki Czekoladowe
300 g margaryna
140 g woda

Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 2 minuty, następnie zwiększyć obroty i mieszać jeszcze przez ok. 3 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Ciasto wysypać na blachę w formie kruszonki, piec w temperaturze 190°C przez ok. 15 minut. Wystudzić i bardzo drobno pokruszyć.

600 g masło

Masło roztopić i połączyć z kruszonką. Uzyskaną masą wyłożyć ranty o średnicy ok. 18 cm (150 g /
szt.). Wystudzić.

Masa serowa
3000 g Zeesan Sernikowy
3000 g woda
3000 g serek homogenizoawany naturalny
6000 g śmietana 36%

Śmietanę ubić.
Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie. Dodać ser i wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą śmietanę, wszystko delikatnie ze sobą połączyć. Połowę masy wyłożyć na wystudzony spód (ok. 375 g / szt.).

Biszkopt czekoladowy
600 g Maestro Czekoladowe
400 g jaja
40 g woda

Wszystkie składniki mieszać na wysokich obrotach przez ok. 10 minut (przy zastosowaniu rózgi).
Masę wyłożyć do rantów o średnicy ok. 18 cm (ok. 50 g / szt.). Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 35 minut. Wystudzić i wyciąć krążki o średnicy ok. 16 cm. Nałożyć na masę serową, następnie pokryć pozostałą jej częścią.



Żel
1400 g Paletta Cold

Żelem pokryć wierzch ciasta (ok. 70 g / szt.).

Owoce
1000 g truskawki
1000 g maliny
1000 g borówka amerykańska

Bezy
50 g Bianca Meringue
50 g woda (temperatura 60°C)
50 g cukier

Wszystkie składniki napowietrzać na wysokich obrotach przez ok. 5 minut (przy zastosowaniu rózgi). Na blachę wyłożoną pergaminem szprycować małe bezy. Suszyć w temperaturze 120°C przez ok. 60 minut.

Dekoracja
Dobla Splash mleczny
Owoce
Bezy

Przyrządzanie
1. Spód czekoladowy
2. Masa serowa
3. Biszkopt czekoladowy
4. Masa serowa
5. Żel
6. Dekoracja