autorka: Małgorzata Kalemba-Drożdż, Trochę Inna Cukiernia
Podobne artykuły
Od sernika z fiołkami zaczęła się moja mania jedzenia kwiatów i co roku – na wiosnę – nie mogę się powstrzymać od przygotowania czegoś fiołkowego! Tym bardziej że fiołki zaczynają kwitnąć właśnie w marcu i kwietniu, jakby specjalnie na Wielkanoc. Mocno kremowy i wilgotny sernik nowojorski rewelacyjnie komponuje się ze smakiem tartych fiołków lub fiołkowej konfitury. Oto propozycja dla tych, którzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez sernika i… kwiatów.
RECEPTURA
Spód
150 g ciasteczek digestive lub owsianych
85 g masła
Warstwa fiołkowa
tarte fiołki z cukrem lub konfitura fiołkowa
Masa serowa
750 g śmietankowego twarogu
3 duże jajka
220 g cukru pudru
180 g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
60 ml soku z cytryny
Polewa
120 g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dekoracja
krystalizowane lub kandyzowane fiołki
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć lub rozdrobnić mikserem, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi spód tortownicy, lekko podnosząc boki. Piec w 180°C przez 8 minut, po czym wystudzić. Wystudzony spód posmarować przecierem z fiołków. Wszystkie składniki masy dokładnie zmiksować, wylać na fiołkowy spód. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Piec w temperaturze 170°C w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową), dopóki sernik się całkowicie nie zetnie (ok. godziny).
Wymieszać składniki polewy śmietanowej i posmarować nią powierzchnię sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut, po czym otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić do wystudzenia. Sernik dekorować bezpośrednio przed podaniem.