Sernik to jedno z najchętniej wybieranych ciast przez Polaków. Równie chętnie zajadamy się mango. Dlaczego by nie połączyć tych smaków? Oto przepis!
Spód
60 g ekspandowanej kaszy jaglanej
30 g oleju kokosowego
15 g jagód goji
1 łyżka miodu
Olej z miodem rozpuścić, połączyć z kaszą i jagodami goji. Wyłożyć do formy i schłodzić.
Masa serowa
250 g trzykrotnie zmielonego twarogu
70 g mascarpone
200 g śmietanki 30%
130 g puree z mango
70 g puree z marakui
40 g cukru pudru
15 g żelatyny
100 g świeżych borówek
Żelatynę namoczyć. Puree z mango i marakui podgrzać do 40oC, dodać żelatynę. Twaróg połączyć z mascarpone i cukrem. Śmietanę ubić na 3/4 i zmieszać z owocowym puree. Wszystkie składniki zmiksować na wolnych obrotach. Przelać do formy, wsypać świeże borówki. Całość zamrozić. Wykończyć zamszem lub glazem.
Autor: Maria Łapam Słodkości Tusi