Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Czekoladowe cuda – pokazy sztuki cukierniczej na EuroGastro 2012

dodano , Redakcja DB, materiał promocyjny

Wyjątkowe propozycje zastosowania czekolady podczas targów EuroGastro 2012 przedstawi 3 mistrzów cukiernictwa: Bożena Sikoń, Tomasz Deker oraz Paweł Mieszała. Pokazy cukiernicze odbywają się we wszystkie dni targowe, od 21 do 23 marca, w Centrum Targowo-Kongresowym przy ul. Marsa 56c w Warszawie.

Pokazy tworzenia pralin, trufli oraz dekoracji w stylu angielskim

Pierwszego dnia XVI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, w godzinach 11.00-17.00, odbędzie się pokaz tworzenia pralin, trufli czekoladowych oraz dekoracji w stylu angielskim. Będzie można zobaczyć z bliska, jak temperuje się czekoladę, wylewa formy do pralin, wylewa czekolady z form, nadziewa, zamyka, wyjmuje gotowe praliny oraz wykonuje bajeczne dekoracje w stylu angielskim. To również świetna okazja do poznania marki T.Deker Patissier & Chocolatier oraz degstacji naszych niezwykłych słodkości. – zachęca Tomasz Deker, organizator pokazu.

O godzinie 15.00 w hali wystawienniczej odbędzie się również konkurs degustacyjny dla zwiedzających.

W dniu jutrzejszym 22.03.

Drugi dzień targów przyciągnie z pewnością nie tylko miłośników słodkich smakołyków, ale również chętnych do udziału w akcji charytatywnej. Podczas pokazu sztuki cukierniczej pt.: „Bajkowe inspiracje czekoladowe”, który trwać będzie w godzinach 10.00-17.00, członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni: Bożena Sikoń, Tomasz Deker oraz Paweł Mieszała wyczarują misterne rzeźby czekoladowe, a gwiazdy showbiznesu i inne sławy będą ozdabiać czekoladowe jaja wielkanocne. Oprócz przyjemności w tworzeniu dzieł czekoladowych, przyświeca nam wzniosły cel – pomoc dzieciom, gdyż nasze prace i jajka czekoladowe pomalowane przez znane osoby, zostaną zlicytowane, a pieniądze licytacji – przekazane na potrzebujące dzieci - podkreśla jedna z organizatorek pokazu, Bożena Sikoń.

Ostatni dzień targów

Ostatniego dnia targów odbędzie się krótki kurs, podczas którego Tomasz Deker pokaże, jak z pasją wykonać wyjątkowe przysmaki wielkanocne i inne desery z użyciem czekolady. Pokaz Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych potrwa od godziny 10.00 do 13.00, w hali wystawienniczej Centrum MT Polska. Następnie, rozpocznie się pokaz nowoczesnych technik dekorowania tortów w stylu angielskim – tortownia.pl, podczas którego zostaną między innymi zaprezentowane możliwości wykorzystania plotera tnącego. Wszyscy zwiedzający będą mogli zapoznać się z ofertą Pracowni Cukierniczej tortownia.pl, a chętni skorzystać również z konsultacji cukierniczych z Bożeną Sikoń, Mistrzem Cukiernictwa. Pokaz potrwa do godziny 17.00.

Czekoladowe cuda tworzone przez wybitnych cukierników to nie jedyna atrakcja tegorocznych targów EuroGastro. Zwiedzający będą mogli również podziwiać prezentacje profesjonalnych baristów, pokazy kulinarne, a także wziąć udział w wielu ciekawych wykładach i szkoleniach. Ponadto na gości czekać będzie ponad 250 stoisk. Swoje propozycje przedstawią nie tylko polscy wystawcy, ale również firmy z 21 innych krajów, w tym z tak odległych i egzotycznych krajów, jak Chiny, Maroko czy Indie.

Osoby zainteresowane udziałem w targach i w wydarzeniach towarzyszących, powinny dokonać obowiązkowej rejestracji na targi online na stroniewww.eurogastro.com.pl/rejestracjalub na miejscu. Zwiedzający, którzy zarejestrują się online, są uprawnieni do 50% zniżki na bilet wstępu na EuroGastro.

Więcej informacjiwww.eurogastro.com.pl