Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

OFTA – Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych i… oryginalnych pomysłów

dodano , Redakcja AK

– Pozytywne emocje, pozytywna energia i spora dawka inspiracji – komentowała Agnieszka Klimczak, właścicielka tortownia.pl i inicjatorka I Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych. Powodów do zadowolenia było wiele. Dopisała pogoda, dopisali też uczestnicy, którzy 6-7 czerwca br. wystawili ponad 20 autorskich prac.

Co się składa na Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych? Przede wszystkim konkurs i wystawa prac autorskich w 4 kategoriach, którym towarzyszyły pokazy sztuki dekoracji cukierniczej w wykonaniu mistrzów. Do konkursu można było zgłosić tort weselny, tort w stylu dowolnym, kompozycję z kwiatów cukrowych oraz małe formy (ciasteczka, pierniczki, babeczki) – w tym roku tematem przewodnim było „10-lecie wstąpienia Polski do Unii Europejskiej”. Otwarta formuła konkursu umożliwiła udział i profesjonalistom, i pasjonatom sztuki dekoracji cukierniczej. Jury podczas oceny prac nie znało ich autorów, nie mogli więc sugerować się doświadczeniem i wcześniejszymi osiągnięciami artystów. Znamienne jest to, że do konkursu zgłosiły się same panie, które już prowadzą pracownie cukiernicze, myślą poważnie o założeniu własnej działalności lub traktują tworzenie słodkich dekoracji wyłącznie jako hobby. Pojawiły się również trzy uczestniczki Polskiego Turnieju Wypieków – programu kulinarnego emitowanego na kanale TLC.

W piątek, 6 czerwca, w Hotelu Arkadia w Warszawie, od godz. 10.00 pojawiały się pierwsze prace. Liczba zgłoszonych tortów weselnych (które zdominowały wystawę) czy tortów w stylu dowolnym w porównaniu z ciasteczkami czy kompozycjami z kwiatów cukrowych najlepiej pokazała, co teraz w Polsce jest na topie i na co jest popyt. Uczestniczki konkursu nie ukrywały emocji przed zbliżającymi się obradami jury, tym bardziej że ich prace oceniali wysokiej klasy specjaliści:

Agnieszka Klimczak – założycielka i właścicielka tortownia.pl, pasjonatka słodkiej kuchni i dekoracji, szczególnie w stylu angielskim,
Bożena Sikoń-Wojtal – mistrz cukiernictwa, kreator smaku i dekoracji cukierniczych w tortownia.pl,
Tadeusz Branecki – nauczyciel Akademii tortownia.pl, kreator dekoracji cukierniczych w tortownia.pl, specjalista od kwiatów cukrowych i figurki z lukru plastycznego,
Jarmila Buczyńska – specjalistka od dekorowania pierniczków i nauczycielka tortownia.pl,
Iga Sarzyńska – właścicielka Pracowni Artystycznej Sarzyński w Kazimierzu Dolnym, która od tego roku będzie również prowadziła autorskie szkolenia w tortownia.pl (!)
oraz gość specjalny – Marta Gessler – restauratorka i designerka, właścicielka Qchni Artystycznej w Zamku Ujazdowskim w Warszawie oraz autorskiej kwiaciarni Warsztat Woni, autorka znana dobrze czytelnikom „Wysokich Obcasów”.

OFTA – konkurs

Podczas 2 godzin obrad jurorzy musieli ocenić: czy praca jest spójna i harmonijna zarówna w stylu, jak i kolorystycznie, starannie wykonana, oryginalna (autorskość projektu), poprawna technicznie, zgodna z tematem przewodnim oraz danej konkurencji i łatwa do serwowania (to kryterium nie dotyczyło kwiatów).

Ciężki orzech do zgryzienia fachowcy mieli przy tortach weselnych. Po pierwsze, do oceny było najwięcej prac (10), po drugie, wszystkie były przygotowane pod 1 konkretne zamówienie: „Wesele międzynarodowe” z dokładnym opisem pary młodej, okoliczności ich poznania, szczegółów dotyczących ślubu itp. Tutaj klasyka stylu angielskiego ścierała się z nowoczesnymi trendami w dekorowaniu, technikami i przede wszystkim zaskakującymi propozycjami, jak inaczej zinterpretować temat przewodni. Z jednej strony kusiły dopracowane kwiaty, figurki nowożeńców, modne paski, z drugiej uwagę przyciągały barwne stylizacje na łowickie wycinanki, ręcznie malowane ozdoby czy ascetyczne formy, gdzie ozdobą były równie proste, co zabawne dekoracje.

I tak jak przyznanie 1. miejsca nie budziło wątpliwości, tak wybór 2. i 3. miejsca w tej kategorii nie był taki oczywisty. Nie brakowało sporów o to, czy warto docenić oryginalność tortu, czy jego techniczne wykonanie. Jeden taki „spór” rozwiązała Marta Gessler, przyznając wyróżnienie dla tortu ze ślimakami i kłosami żyta za oryginalność.

Torty w stylu dowolnym były słodkim zobrazowaniem Podróży po Europie. W tej kategorii propozycje i pomysłowość uczestniczek można podzielić na dwie grupy. Obok najróżniejszych konfiguracji flag państw UE, charakterystycznych zabytków czy motywu drogi, uwagę jurorów przyciągały torty, które eksponowały polskość. Walizka z Wieżą Eiffla, Koloseum, greckie kolumny i brytyjska budka telefoniczna czy kolorowa makieta podróży po najpopularniejszych krajach UE musiały uznać wyższość tortu, który promował folklor Ziemi Łowickiej z bocianami i polnymi makami.

W kategorii „kompozycja z kwiatów cukrowych” wystartowały jedynie dwie prace, ale za to jakie! W tym przypadku im wierniejsza była kopia kwiatów, tym wyższe noty. Choć obie kompozycje były dopracowane, jurorzy jednogłośnie przyznali 1. miejsce pracy, która była większa, wymagała więcej czasu i ogólnie prezentowała światowy poziom. Wierne odwzorowanie połączenia kwiatów z polnymi roślinami dało piorunujący efekt i w pełni zasłużone zwycięstwo.

W małych formach, czyli ciasteczkach, pierniczkach i babeczkach, też trafiały się prawdziwe perełki. Wyróżniały się prace, które były nie tylko kunsztownie udekorowane, ale też odpowiednio wyeksponowane. Oczywiście w tej kategorii również obowiązywał temat „10-lecie wstąpienia Polski do Unii Europejskiej”. Choć większość uczestniczek postawiła na symbolikę dekoracji, to w paru przypadkach symboliczna była również forma ciasteczek. I to był strzał w dziesiątkę. Pierwsze miejsce zdobyła praca dekoratorki, która zadbała o różnorodność form, odwzorowała Europejskie Stolice Kultury, a także stworzyła ciasteczkowe puzzle pokazujące wielokulturowe społeczeństwo i przynależność do europejskiej wspólnoty. 

 

Wyniki I Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych

Tort weselny

1. miejsce – Katarzyna Wajkowska
2. miejsce – Agata Gutowska-Kowalczyk
3. miejsce – Jolanta Augustyn

Tort w stylu dowolnym

1. miejsce – Anna Krawczyk-Mechocka
2. miejsce – Beata Bywalec
3. miejsce – Aleksandra Marciniak

 

Małe formy

1. miejsce – Alicja Góral
2. miejsce – Anna Mazurkiewicz
3. miejsce – Agata Gutowska-Kowalczyk

Nagrodą dla wszystkich uczestników za wysiłek włożony w udział w konkursie były autorskie warsztaty Bożeny Sikoń: „Biblioteka Smaków”. Po krótkiej teorii o odczuwaniu smaków i ich tworzeniu w cukiernictwie ruszył panel sensoryczny. Jak zaskakujące (skutecznie zakamuflowane), intrygujące mogą być połączenia smakowe, można było się przekonać, kosztując trzech różnych deserów skomponowanych specjalnie na tę okazję. Mistrz cukiernictwa, kreator smaku i dekoracji cukierniczych w tortownia.pl, Bożena Sikoń, zwracała uwagę na idealny smak tortu, który musi towarzyszyć pięknym dekoracjom. Pokazała także, jak intensywność i zrównoważenie smaków poszczególnych składników wpływa na smak całego tortu.

 

OFTA – wystawa i pokazy

W sobotę, 7 czerwca, wszystkie prace były dostępne dla publiczności i w tym dniu jurorami byli zwiedzający. Co ciekawe, wybór konsumentów był identyczny ze zdaniem profesjonalnego jury.

Jak przystało na prawdziwy festiwal, uczestnicy konkursu oraz osoby zainteresowane mogły wziąć udział w bogatym programie pokazów przygotowanych przez  nauczycieli Akademii tortownia.pl. W drugim dniu Festiwalu dla pasjonatów i profesjonalistów czekało 5 pokazów dekoratorstwa cukierniczego:

Tadeusz Branecki: „Kwiaty cukrowe – storczyk”, Liście na 3 sposoby,
Bożena Sikoń: „ Styl angielski – koronki i hafty z lukru królewskiego”
Iga Sarzyńska: „Styl angielski – kolorowe ciasteczka”
Jarmila Buczyńska: „Lukier królewski – dekorowanie pierniczków”.

Kolejne emocje już za rok

Po takiej dawce emocji związanych z konkursem i pokazami niejedna uczestniczka już zapowiada chęć podszkolenia się w Akademii tortownia.pl i wystartowania w kolejnej edycji OFTA. – Ten konkurs stawia na talenty, na ludzi, którzy są zdolni, którzy wiele potrafią i chcą się rozwijać – mówi Agnieszka Klimczak. – I to widzieliśmy teraz. Udział w OFTA ma zachęcać do tego, aby startować w kolejnych edycjach, podnosić poziom, bo to motywuje do dalszego rozwoju. Generalnie, jestem bardzo zadowolona, myślę, że formuła się sprawdziła. Z pewnością nie ograniczymy się do jednej edycji.

Redakcja "Mistrza Branży" gratuluje wszystkim Uczestniczkom konkursu. Miło nam poinformować, że Panie, które zajęły miejsca na podium w 4 kategoriach, otrzymały również vouchery na półroczną lub roczną prenumeratę naszego czasopisma.


Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji


Pokazy/warsztaty mistrzów

 


 

 fot. Anna Kania