Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Żywioły oswojone na OFTA 2015 w tortownia.pl

dodano , Redakcja AU

Były wodospady, warzywa z korzeniami, torty w powietrzu i gorące emocje – jednym słowem wszystkie żywioły! II edycja Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych, organizowanego przez tortownia.pl, zachwyciła różnorodnością oraz udowodniła, że styl angielski nadal jest modny i wciąż potrafi zaskakiwać.

Już na kilka dni przed rozpoczęciem Festiwalu przed budynkiem hotelu Arkadia stanęła 3-metrowa makieta tortu, który miał zachęcić do odwiedzenia wystawy konkursowej. Było warto! 51 prac 35 uczestników tegorocznej edycji cieszyło nie tylko zwiedzających, ale też zespół tortownia.pl i  samo jury w składzie: Agnieszka Klimczak (przewodnicząca), Bożena Sikoń, Tadeusz Branecki i Jarmila Buczyńska. Gościem specjalnym była Maja Popielarska – znana dziennikarka i prowadząca programu „Maja w ogrodzie”.


I dzień (30 maja) – Konkurs

Pierwszy dzień Festiwalu był dniem zamkniętym i poświęconym na obrady jury. Zadanie jurorów nie było łatwe, ponieważ tegorocznych prac było znacznie więcej i prezentowały znacznie wyższy poziom, niż w roku poprzednim. Pod uwagę były brane wszelkie kryteria – począwszy od samej koncepcji (spójność i zgodność z tematyką), poprzez jej realizację. Tu jury oceniało staranność wykonania, a także to czy praca jest możliwa i łatwa do serwowania. Niektóre torty zostały zdyskwalifikowane (choć również docenione!), gdyż posiadały elementy niedozwolone do kontaktu z żywnością (jak druty lub prawdziwe kwiaty) – które nie były odpowiednio zabezpieczone. Zgodnie z zasadami Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych, aż do końca obrad jury, autorzy prac nie byli znali jurorom. (Torty, ciasteczka i kompozycje kwiatowe zostały losowo ponumerowane).


Samych tortów weselnych było aż 18! Tu uczestnicy musieli wziąć pod uwagę narzuconą przez organizatorów historię pary młodej, dla której tort był przygotowany, czyli „ jak ogień i woda”. Torty wielokrotnie były dekorowane cukrowymi figurkami nowożeńców oraz kwiatami. Najbardziej oryginalny, spójny i dopracowany okazał się ten przygotowany przez Annę Swół. Całość podtrzymana była na specjalnym mocowaniu w drewnianej ramie. Pod tortem znajdowało się lustro, które odbijało umieszczone na spodzie inicjały państwa młodych. 


Największa różnorodność panowała oczywiście w kategorii tortów dowolnych. Tu prócz tematu żywiołów, autorzy prac mieli kierować się hasłem „niestabilna równowaga”. I tak oto mogliśmy podziwiać wysokie konstrukcje, wśród których uwagę zwracał tort utrzymany w onirycznym klimacie Karoliny Ciesielskiej albo pełny przepychu tort dla dziecka autorstwa Justyny Jakubowskiej.

Najczęściej pojawiającym się żywiołem była woda, ale nie zabrakło też i tak nietypowych „ozdób” jak dżdżownice, ważki i myszy! Wszyscy jednak byli zgodni co do wyboru pierwszego miejsca, czyli niezwykłego tortu Agaty Gutowskiej-Kowalczyk, który zachwycił już samym niestandardowym pomysłem – uformowany był w kształt wielkiego pnia drzewa wokół którego roiło się od innych elementów fauny i flory. Wedle zamysłu autorki miał odwoływać się do niestabilnej równowagi lasów Puszczy Białowieskiej, gdzie stare drewno odgrywa ogromną rolę. Nas jak i gości Festiwalu ogromnie zaskoczyła odwaga zarówno laureatki, jak też pozostałych uczestników, którzy nie bali się przełamywać słodkiego standardu kojarzonego z stylem angielskim.


Sporo „ziemi” pojawiło się także w kategorii małych form, gdzie hasłem przyświecającym było nie co innego jak „dary Ziemi”. Królowały warzywa! Często autorzy wkładali pierniczki do efektownych doniczek, ale wygrała praca, w której wyeksponowany był system korzeniowy warzyw i owoców. Laureatka – Monika Zaniuk, przedstawiła pierniczki w postaci starych rycin botanicznych, które jury doceniła za niezwykła staranność wykonania.


Staranność i perfekcję było też widać w każdej pracy w kategorii „Kompozycja z kwiatów cukrowych”. Aż trudno było uwierzyć, że wszystkie elementy kwiatów były wykonane z cukru! Według jury najlepiej do hasła przewodniego, czyli „Słońce i deszcz” nawiązywała tęczowa praca Agnieszki Zając, w której uwagę przyciągał przepiękny słonecznik.


Po ogłoszaniu wyników wszyscy uczestnicy zostali uhonorowani niezwykłą nagrodą – uczestnictwem w warsztatach „Biblioteki smaków” prowadzonych przez mistrzynię Bożenę Sikoń. Zadaniem było, min. odgadywanie bez użycia zmysłu wzroku, co znajduje się w przygotowanych próbkach jedzenia. Był też krótki kurs rozpoznawania aromatów zawartych w ziarnie kakaowym.

II dzień (31 maja) – Wystaw konkursowa i pokazy


Atrakcji nie zabrakło również drugiego dnia, który zgromadził w pracowni tortownia.pl całe tłumy! Rodzinną atmosferę zapewniły specjalne zajęcia dla dzieci.

Tymczasem dorośli mieli okazję wziąć udział w wykładach i pokazach zarówno dotyczących samego dekorowania jak też prowadzenia działalności. Agnieszka Klimczak – właścicielka tortownia.pl opowiedziała o tym jak zarabiać na swojej pasji. Jest to kwestia dotycząca więlu uczestników, którzy są pasjonatami. Profesjonalna działalność wiążę się też z umiejętnym pokazaniem swoich prac. O tej sztuce opowiedziała z kolei Dominika Piwowar, która od wielu lat zajmuje się fotografią kulinarną.


Słodkości to nie tylko cukier i wspaniały wygląd, lecz także smak! O tym przekonywała oczywiście Bożena Sikoń podczas pokazu, pt. „ Nowoczesna kuchnia deserowa”, a Tadeusz Branecki – specjalista od figurek cukrowych zaprezentował jak wyczarować animowane zwierzątka na tort.

Dzięki bogatemu programowi każdy z uczestników wyszedł z Festiwalu z czymś cennym – wiedzą i doświadczeniem. Dla wielu udział w samym wydarzeniu i pokazanie po raz pierwszy swego talentu szerszej publiczności oraz specjalistom to czynnik, który staje się motorem do dalszego rozwoju i inwestowania w swoją pasję. Gratulujemy wszystkim uczestnikom i życzymy dalszych sukcesów na słodkiej drodze!


Laureaci II Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych 2015

Kategoria „Tort weselny”
I miejsce: Anna Swół (As w kuchni Anna Swół)

II miejsce: Agata Brzyzka

III miejsce: Liliana Szczeparska ex aeuo Sylwia Szajter Ziółek (Słodkie Marzenia)
wyróżnienie: Katarzyna Gębicka

Kategoria „Tort w stylu dowolnym”
I miejsce: Agata Gutowska-Kowalczyk
II miejsce: Karolina Ciesielska (Lukrowe Fantazje S.C.) 
III miejsce: Katarzyna Gębicka

Kategoria „Kompozycja z kwiatów cukrowych”
I miejsce: Agnieszka Zając
II miejsce: Katarzyna Muszyńska (Katarzyna Muszyńska Cake Designer) 
III miejsce: Agata Gutowska-Kowalczyk

Kategoria „Małe formy”
I miejsce: Monika Zaniuk
II miejsce:Agata Kamińska
III miejsce: Anna Mazurkiewicz
wyróżnienia: Jolanta Augustyn (Tortowe Atelier Doradztwo Kulinarne Jolanta Augustyn), Agata Gutowska-Kowalczyk