Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

SweetTARG 2012 – podsumowanie

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Regionalne targi mają swój niewątpliwy urok – przez 3 dni, mimo dużej frekwencji odwiedzających, można było spotkać się i porozmawiać z każdym wystawcą. W mniejszym splendorze i bez takiego szumu medialnego na Śląsku pojawili się wystawcy, których tydzień wcześniej pochłonęło doszczętnie Expo Sweet.

Targi SweetTARG dla regionalnych przedsiębiorców to zawsze dobra okazja do spotkania z wiodącymi dostawcami dla branży cukierniczej, piekarniczej i lodziarskiej. Na powierzchni ponad 3000 m kw. ponad 70 wystawców z całej Polski zaprezentowało innowacyjne technologie, maszyny i urządzenia, produkty i półprodukty, koncentraty, dekoracje, wyroby i galanterię cukierniczą, produkty przemysłu tłuszczowo-olejarskiego i mleczarskiego, urządzenia do utrzymania czystości i higieny, a także odzież roboczą. Nie zabrakło również wydawnictw branżowych, w tym po raz pierwszy naszego „Mistrza Branży”.

Rywalizacja mistrzów i uczniów

W tym roku SweetTARG – wzorem innych imprez targowych – uzupełnił swój program o ciekawy punkt, w czym niemałą zasługę miał Szymon Konkol. Chodzi oczywiście o zorganizowane przez MAMZ konkursy branżowe: "Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników o Puchar "Cukiernictwo i Piekarstwo” oraz "Konfrontacje Mistrzów". W roli mistrzów podczas niedzielnego starcia wystąpili dobrze znani z czasopisma „Mistrz Branży” Krzysztof Wysłucha oraz Piotr Burzawa. Natomiast przez wszystkie dni targowe można było przyjrzeć się mniej lub bardziej zuchwałym czy odważnym pracom młodych cukierników. O najwyższe laury walczyło 7 zespołów w składzie:

1. Patrycja Piotrowska i Mateusz Puzyno
2. Mateusz Dypczak i Dawid Dyrka
3. Beata Sztwiorok i Natalia Gunia
4. Marzena Kajzerek i Joanna Konojecka
5. Damian Mola i Daniel Kubasiak
6. Justyna Indyk i Angelika Gamon
7. Adam Wachtarczyk i Krzysztof Ulbrych

W ostatnim dniu targów nastąpiło rozstrzygnięcie. Ostatni uczestnicy mistrzostw zostali pierwszymi! Praca Adama Wachtarczyka i Krzysztofa Ulbrycha, czyli koszulka kibica na Euro 2012, najbardziej spodobała się jury, czyli Joannie Synoradzkiej (dlaPiekarzy.pl), Zuzannie Bernackiej (Cukiernictwo i Piekarstwo) i Szymonowi Wolańskiemu (Savpol). Ten sam skład sędziowski zadecydował o dwóch pozostałych miejscach. Drugie miejsce przypadło Patrycji Piotrowskiej i Mateuszowi Puzyno za tort idealnie uzupełniających się kontrastów smakowych (który wszyscy nazywali „łezkami”). Na trzecim miejscu znalazł się duet Damiana Moli i Daniela Kubasiaka z pracą marcepanową z różaną dekoracją.

Nasza redakcja, poza oficjalną częścią, postanowiła dodatkowo nagrodzić trzy zespoły: 1. Adam Wachtarczyk i Krzysztof Ulbrych, 2. Beata Sztwiorok i Natalia Gunia oraz 3. Angelika Gamon i Justyna Indyk. Fundatorami nagród są firmy: Prospona, Magorex oraz Baker.

Nagrody dla wystawców

Dla wystawców, jak co roku, również przygotowano konkursy: na "Produkt SweetTarg 2012", "Na najciekawszy okolicznościowy wyrób piekarski" i "Na najbardziej interesującą ekspozycję".

Najlepszy produkt targów SweetTARG 2012 obejmował 3 kategorie: wyrób, urządzenie oraz komponent. Jury w składzie: przewodniczący - prof. nadzw. dr hab. Jan Klimek, członek jury - Lech Jędryka, członek jury – dr hab. inż. Lesław Juszczak przyznało następujące nagrody i wyróżnienia:

1. W kategorii WYRÓB:
      - statuetkę otrzymała firma "Promas" za kompletne wyposażenie cukierni-kawiarni
      - statuetkę otrzymała Spółdzielnia Mleczarska "Sudowia" za Milla Cukiernicza
      - wyróżnienie otrzymała firma "Emix" za jogurt mrożony z proszku
      - wyróżnienie otrzymała firma BAKER za Tort Artystyczny

 2. W kategorii URZĄDZENIE:
      - statuetkę otrzymała firma "Masz Gliwice" za Krajalnice Taśmową REX
      - statuetkę otrzymała firma "BioStar" za Drożdżownik DR- EK-400
      - statuetkę otrzymała firma "Jeremy" za linię krojąco-pakującą

3. W kategorii KOMPONENT:
      - wyróżnienie otrzymała firma Pfahnl Polska za chleb orkiszowy z jabłkiem
      - wyróżnienie otrzymała firma Kames za Dolce BIO

4. Statuetkę za ekspozycję targową (stoisko) otrzymała firma Bączkowicz Mankiewicz

 5. Wyróżnienie otrzymał Pan Lech Jędryka za innowacyjność w promowaniu produktów piekarskich i promowanie zawodu piekarza

6. Wyróżnienie otrzymał Wiesław Kierat za artyzm i profesjonalizm

Szkolenia

Dla piekarzy przygotowano bezpłatne szkolenie pt. "Wymagania minimalne w zakresie BHP maszyn i urządzeń eksploatowanych w przemyśle piekarniczym, wyniki kontroli przeprowadzonych w tej branży w 2011 roku", organizowane przez Okręgową Inspekcję Pracy w Katowicach. Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP na swoim stoisku uruchomiło punkt informacyjny, w którym pracownicy Izby Rzemieślniczej oraz członkowie Stowarzyszenia pełnili dyżury, udzielając bieżących informacji targowych, związanych zarówno z ekspozycją targową, jak i informacji dotyczących działalności rzemieślniczej i branży piekarskiej.