Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Rekordowo czekoladowy smok na SweetTARGach 2017

dodano , Redakcja AK

Będzie piękna, inspirowana japońskimi grafikami nurtu ukiyo-e i bardzo słodka. Czy cukiernikom uda się pobić rekord Polski i wykonać najwyższą rzeźbę z czekolady plastycznej? Przekonamy się o tym 25 marca 2017 r. podczas VIII SweetTARGów, w nowoczesnych przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach.

Drużyna utalentowanych śmiałków stanie przed nie lada wyzwaniem: planują wyrzeźbić w czekoladzie plastycznej wspaniałego smoka, którego postać będzie nawiązywała do pięknego nurtu w japońskiej sztuce ukiyo-o (dosłownie: obrazy przepływającego świata). Rzeźba ma mieć ponad 2,5 metra wysokości i zostanie w całości wykonana ręcznie, artyści cukiernicy nie będą używać form, a pomalują ją aerografem.

Liderem grupy jest Damian Wiśniewski, cukiernik, właściciel pracowni Creative Pastry Chef w Sosnowcu, pasjonat kultury i sztuki czasów feudalnej Japonii (zwłaszcza okresu Edo). Zwycięzca konkursu Wystawa Tortów Okolicznościowych Expo Sweet 2015, nominowany złotem w kategorii „figurka” na Cake International Birmingham 2016, uczestnik Sweet Team Poland – grupy polskich sugarcrafterów, która na Cake International Birmingham 2016 została nagrodzona złotem i zdobyła drugie miejsce w kat. Cake Collaborations.

 

Damianowi Wiśniewskiemu pomagać będą: Łukasz Parzymski oraz Teresa Trzaskalik.

Łukasz Parzymski jest doradcą technologicznym w firmie Master Martini Polska Sp. z o.o. oraz wykładowcą w Centrum Kreacji Master Martini. Od 20 lat związany z branżą cukierniczo-lodziarską. Pracował w renomowanych cukierniach w Polsce. Specjalizuje się w pracy z czekoladą oraz cukiernictwie modernistycznym. Był współtwórcą czekoladowego drzewa "Jabłoni" o wysokości 3,5 m, które budowano przez ponad pół roku i zostało przedstawione publiczności podczas Festiwalu Czekolady, Kawy i Herbaty.

Trzecim członkiem zespołu jest Teresa Trzaskalik, utalentowana technolog w firmie AKO. Pasjonuje się karmelem, który wypełnia jej każdą wolną chwilę – prowadzi szkolenia, uczestniczy w pokazach i prowadzi bloga o karmelu: inspiracje-cukiernicze.blogspot.com. Współpracuje też ze szkołami zawodowymi, przygotowując młodzież do konkursów cukierniczych.

Zespół zamierza zużyć do rzeźbienia ponad  50 kg czekolady plastycznej i ponad 30 kg masy cukrowej oraz niezliczoną ilość żelowych barwników, a umożliwią mu to Partnerzy słodkiego eventu: firma Master Martini (Partner Główny) oraz firma AKO (Partner Wspierający).

Rzeźba będzie budowana na specjalnie przygotowanym stoisku i każdy z gości targów będzie mógł osobiście dopingować śląsko-małopolski team. Gdy cukiernicy skończą pracę, do działań przystąpią Kontrolerzy Rekordów Polski, którzy skrupulatnie zmierzą dzieło i wydadzą opinię, czy ustanowiono nowy rekord Polski, a jeśli się to uda, nagrodzą artystów.

Zapraszamy wszystkich kochających słodycze do kibicowania dzielnej drużynie.

Sweet TARGi, MCK Katowice, 25 marca 2017 r.