Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Bożonarodzeniowy rarytas

dodano , CKZiU w Gdańsku, materiał promocyjny

Autorzy: Kółko cukiernicze w CKZiU Nr 2 w Gdańsku: Anita Polkowska, Natalia Kamińska, Alicja Jung – Żak , Natalia Zarębska, Dawid Różyński
Nauczyciel: mgr inż. Halina Łankiewicz

Receptura

Składniki

Ciasto:
340 g mąki
4 jaja
240 g cukru
45 g oleju
30 g cukru wanilinowego
20 g kakao
5 g proszku do pieczenia
100 g wody

Masa makowa:
500 g maku
150 g cukru
15 g cukru wanilinowego
2 łyżki miodu
3 białka
500 ml mleka

Masa orzechowa:
200 g orzechów włoskich
200 g masła
150 g cukru pudru
3 żółtka
125 ml mleka

Polewa czekoladowa:
200 g czekolady deserowej
100 ml mleka

Dodatki:
70 ml  rumu + 30 ml wody   (nakropka)
50 g posiekanych orzechów włoskich (posypka)

 

Sposób wykonania

Ciasto:
Jaja utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać wodę oraz olej.  
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć ze sobą. Dodać to ciasta i delikatnie wymieszać.
Piec 45 min w temp. 180 oC  w blaszce 40 x 25 cm.

Masa makowa:
Mak opłukać, osączyć, zemleć, zalać wrzącym mlekiem. Dodać cukier i cukier wanilinowy, białka oraz miód.
Gotować do zgęstnienia.
Ostudzone ciasto  nasączyć nakropką. Gorącą masę makową wyłożyć na ciasto.

Masa orzechowa:
Orzechy zemleć zalać gorącym mlekiem i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem stopniowo dodawać żółtka
i po łyżce orzechów.
Masę orzechową nałożyć na masę makową.

Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić na łaźni wodnej dolewając stopniowo mleko. Całość polewy rozprowadzić na powierzchni ciasta i udekorować posiekanymi orzechami.