Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ciasto migdałowo-czekoladowe „Migdałek”

dodano , ZSSG w Warszawie, materiał promocyjny

autor: Carmen Galvani (IF technikum), Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II, Warszawa 
nauczyciel prowadzący: Ewa Olech

RECEPTURA

Ciasto
250 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
60 g gorzkiej czekolady
60 g migdałów
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kilka kropel aromatu waniliowego do smaku
Owoce, np. truskawki
Wedle uznania: czekolada, migdały do dekoracji ciasta

Krem
400 ml śmietany 30%
300 g mascarpone
40 g gorzkiej czekolady

 

 
Składniki suche przesiać, dodać do nich masło i ucierać. Nie przestając mieszać, dodać jajka, jogurt naturalny i posiekaną czekoladę z migdałami. Wymieszać. Piec w 180°C przez około 30 minut.
Przygotować krem. Śmietanę ubić, dodać mascarpone. Ubijać do czasu, aż składniki się połączą. Część masy odłożyć. Gorzką czekoladę rozpuścić i dodać do jednej z odłożonych części, wymieszać na jednolitą masę. Równomiernie rozprowadzić po wierzchu ciasta, udekorować owocami. Można je także posypać migdałami lub startą czekoladą.