Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Sernik

dodano , ZS w Suchej Beskidzkiej, materiał promocyjny

uczeń: Sylwia Romaniak
ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej

Składniki:

Masa serowa :
1,2 kg sera
0,5 litra mleka 
187 ml oleju
37,5 dkg cukru
15 g cukru waniliowego
2 budynie waniliowe

Kruche ciasto:
15 dkg mąki tortowej
8 dkg  masła
5 dkg cukru pudru
1  żółtko
6 białek
4 dkg cukru
Kokos do posypania

Zagnieść  kruche ciasto, schłodzić i  rozwałkować  przełożyć do  blachy  wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.  Ser  zmielić dwa razy , dodać budyń ,  cukier, olej , mleko oraz cukier waniliowy.  Gotową masę przelać  na ciasto piec około  30-35 minut w temperaturze 180o. Gdy ciasto się zarumieni ubić pianę z białek z dodatkiem cukru . Przełożyć   pianę na ciasto i posypać kokosem piec jeszcze  10-15 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

Nauczyciel: Krzysztof Maciejowski