Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Wielkanocne jajko

dodano , ZS w Suchej Beskidzkiej, materiał promocyjny

uczeń: Paulina Bywalec
Praktyki w szkole : ZS im Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej

Biszkopt
• 6 jajek
• 5 łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 6 łyżek cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Piec w 170oC przez około 35 minut.
 
Żelka
• 500 g mrożonych malin
• 500 g malinowej galaredki
 
Galaredkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić i dodać mrożone maliny.

Masa
• 250 ml śmietany 30%
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy. Pod koniec ubijania dodaję przesiany cukier puder, nadal ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy sok z cytryny i ostudzoną rozpuszczoną żelatynę, mieszamy. Powstałą masą przekładam Biszkopt i wstawiam do lodówki do schłodzenia.



Wykończenie
• owoce kandyzowane
• orzechy
• migdały
• kokos

Nauczyciel prowadzący praktyk: Krzysztof Maciejowski