Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ciasto migdałowo-śmietankowe

dodano , Uniferm, materiał promocyjny

autor: Uniferm

Receptura

Ciasto podstawowe:

10,000 kg mąki pszennej typ 550
10,000 kg UNIFERM HefeQuark
3,000 kg masła/margaryny
1,200 kg drożdży UNI Aktiva
3,400 kg jaj
2,000 kg twarogu
1,000 kg cukru
0,150 kg soli
ok. 4,200 kg wody
-------------------------------------------------------------
34,950 kg Razem


Ciasto podstawowe
1,200 kg


Krem maślany
0,300 kg masła
0,250 kg UNIFERM Persipan(masa marcepanopodobna)
0,075 kg jaj

Obkład
0,200 kg migdałów rozdrobnionych
0,150 kg cukru
0,300 kg śmietany kremówki 30%
--------------------------------------------------
2,475 kg Razem

Wytwarzanie:
Temperatura wypieku: ok.190°C
Czas wypieku: ok. 25 minut

Przerób:
Ciasto rozwałkować na wysmarowaną tłuszczem blachę i ponakłuwać. UNIFERM Persipan ubić z masłem, następnie dodać jajka. Krem maślany rozprowadzić równomiernie na ciasto. Na końcu udekorować migdałami i cukrem. Wypiekać na 3 gary bez pary. Ciepłe ciasto posmarować śmietaną.