Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Rolada wielkanocna

dodano , Master, materiał promocyjny

autorka: Anna Płochocka, technolog Master Martini Polska

RECEPTURA

Completo Cacao
250 g mieszanki FiorFiore Completo Cacao
90 g oleju
90 g wody

Wszystkie składniki mieszamy na wolnych obrotach przez 3 min. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez 15 min. Po wystudzeniu wycinamy zajączki.

Biszkopt pistacjowy
80 g granulatu pistacjowego Granella di Pistacchio
10 g mąki typu 500
108 g białka
75 g cukru
10 g masła

Granelle di Pistacchio blendujemy na drobne kawałki. Białka ubijamy, powoli dodajemy cukier. Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczone masło, wsypujemy granellę i mąkę. Po wymieszaniu wykładamy masę na blaszkę o wymiarach 25x10 cm. Pieczemy w 190°C przez 11 min.



Mus migdałowy
400 g śmietany 30%
10 g pasty migdałowej Mandorla Dolce
40 g cukru pudru
10 g żelatyny
100 g wody

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Śmietanę ubijamy na 3, dodajemy cukier puder, pastę migdałową Mandorla Dolce i rozpuszczoną żelatynę. Połowę musu wlewamy do foremki, układamy wycięte z biszkoptu zajączki i wlewamy resztę.

Chrupiąca wkładka
100 g kremu Caravella Gran Pistacchio
15 g granulatu pistacjowego Granella di Pistacchio

Krem Caravella Gran Pistacchio rozpuszczamy, dodajemy Granellę, smarujemy biszkopt pistacjowy. Tak przygotowanym biszkoptem przykrywamy mus migdałowy w foremce. Zamrażamy.

 

Polewa
225 g surogatu czekoladowego Centramerica Orange
125 g oleju

Olej podgrzewamy do temperatury 45°C, dodajemy Centaramerica Orange, mieszamy i w temperaturze 24°C oblewamy roladę.

Dekoracja
Surogat czekoladowy Centramerica, czekolada Ariba.



Anna Płochocka
– cukiernictwem pasjonowała się już w dzieciństwie, pierwsze wypieki wykonywała pod czujnym okiem mamy. Ogromna wiedza technologiczna pozwala jej na tworzenie niezwykłych receptur. Cukiernictwo to dla niej ciągłe szukanie inspiracji i smaków. Barwna osobowość, uśmiechnięta i tryskająca humorem, pierwsza kobieta w szeregach zespołu technologicznego Master Martini Polska.