Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Tort "Dla Ciebie"

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Praca zakwalifikowana do finału II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, ExpoSweet 2012
Autorzy: Krystian Walkowiak, Mariusz Górecki
Nauczyciel/opiekun: Dorota Kaczmarek
Wsparcie: Firma Zeelandia

Składniki:

Biszkopt 13 cm (26 cm)

  • 5 jaj                                    
  • 100 g cukru                
  • 100 g mąki pszennej            
  • 100 g mąki ziemniaczanej

 

Sposób wykonania:

  1. jaja z cukrem podgrzać
  2. masą jajowo-cukrową napowietrzyć
  3. delikatnie połączyć z przesianymi mąkami
  4. wypiec w temp 190 st. C


Mus czekoladowy z likierem z czarnej porzeczki:

  • 100 g śmietanki 30%
  • 300 g ubitej śmietanki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 60 g likieru z czarnej porzeczki


Sposób wykonania:

  1. ze śmietanki i czekolady przygotować ganasz
  2. połączyć z likierem
  3. delikatnie wymieszać z ubitą czekoladą


Mus waniliowy z serem mascarpone:

  • 350 g śmietanki
  • 100 g sera mascarpone        
  • 50 g miodu               
  • 100 g żółtek               
  • 250 g białej czekolady        
  • laska wanilii


Sposób wykonania:

  1. śmietankę zagotować z laską wanilii
  2. połączyć z serem i miodem
  3. masę o temperaturze 80 st. C  połączyć z czekoladą
  4. blenderować ok. 5 minut i wystudzić do 5 st. C
  5. masę napowietrzyć


Galaretka malinowa:

  • 100 g pulpy malinowej
  • 60 g cukru
  • 20 g żelu    


Sposób wykonania:

  1. pulpę zagotować                                                        
  2. dodać cukier i żel                                                             
  3. wylać do mniejszej ramki do zżelowania                                                                                                            

Dekoracja:

  1. marcepan
  2. wystawka z karmelu