Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Piernik dwukolorowy

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

autor: Bakels

Kostka korzenna z dodatkiem kakao  z marmoladą lub powidłami, wykończona truflą kakaową.

Warstwa 1 i 3 - BLATY KORZENNE
Ciasto Korzenne Bakels 2500 g
Woda600 g
Jaja600 g
Ovalett Super40 g
Kakao 35 g

• połączyć składniki (bez kakao) i ubijać przez 3 min
• połowę masy wyłożyć na blachę 60x40
• resztę masy połączyć z kakao i wyłożyć na blachę
• piec w T 170 - 180°C przez ok. 25 min, wychłodzić

Warstwa 2 i 4 - MARMOLADA
Marmolada (lub powidła) 1500 g

• 1200 g wyłożyć na pierwszy blat i przykryć drugim
• wyłożyć pozostałe 300 g, wyrównać, całość schłodzić

Warstwa 5 - WIERZCH
Trufla Kakaowa Ciemna 500 g
Olej 75 g
Non Temp Ciemny 100 g

• rozpuścić Truflę, połączyć z olejem, równo polać
• rozpuścić Non Temp, dekorować według uznania