Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ciasto piernikowe z marcepanem

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

autor: Credin

Ciasto Piernikowe to mieszanka ciasta biszkoptowo-tłuszczowego z dodatkiem starannie dobranych przypraw korzennych oraz aromatu miodowego, przeznaczona do wypieku ciast i babek piernikowych. Szybka i prosta w przygotowaniu, doskonała w smaku, długo zachowuje świeżość i prawdziwie piernikowy zapach. Dobrze sprawdza się zarówno w dużych, jak i małych formach, z bakaliami, marmoladą, kremem i czekoladą.    

Receptura

Ciasto
2000 g mieszanki ciasta piernikowego
800 g marmolady
ok. 440-480 g wody
400 g oleju roślinnego
400 g jaj

Masa marcepanowa na bazie Kranse XX
1000 g Kranse XX
500 g cukru kryształu
250 g białka jaja kurzego


• Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na średnich obrotach ok. 2 minuty. Połowę masy wylewamy na blachy o wymiarach 40 × 60 z rantem. Na masę piernikową szprycujemy 1 kg masy marcepanowej na bazie (Kranse XX) lub percepanowej (Macaroon Paste) i zalewamy pozostałą częścią masy piernikowej.

• Temperatura pieczenia: 170oC

• Czas pieczenia: ok. 40-50 minut

• Dekorować Czekoladową Miss Kongo.