Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ciasto orzechowe z powidłami - Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku

dodano , Redakcja PS

autor: Bartosz Kemus, Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku, wychowawca Katarzyna Piełka, praktyki: Cukiernia dla Ciebie, Rybnik

RECEPTURA

Ciasto
4 szklanki mąki
1 i 1/2 kostki margaryny Kasi  
3 szklanki cukru pudru
6 żółtek
1 opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego

Do przełożenia
1 szklanka cukru
6 białek
1 opakowanie kremu karpatkowego  
1 słoik powideł śliwkowych  (250 ml)
20 dag orzechów włoskich
100 g wódki

PRZYGOTOWANIE
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i wyłożyć w dwóch identycznych formach do pieczenia. Posmarować powidłami śliwkowymi.

Białka połączyć z cukrem i ubić na sztywną pianę, następnie nałożyć je na ciasto przesmarowane powidłami. Całość  posypać posiekanymi orzechami.  Piec przez 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 180oC.


Przygotować krem karpatkowy według przepisu podanego na opakowaniu; do kremu należy dodać alkohol. Gotowy krem nałożyć na drugi placek i przykryć plackiem z warstwą orzechowo-śliwkową (warstwą do dołu). Polać polewą czekoladową, przybrać według gustu.   

Smacznego!