Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Bankietówki

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autor: cukiernik Krzysztof Wysłucha

     
 

Artukuł pochodzi ze styczniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

SKŁADNIKI

 

Rolada biszkoptowa

300 g ECO TRADE Super rolada
90 g wody
250 g jaj

Krem migdałowy

100 g Kremu ECO Talent
400 g masła    
250 g mleka
400 g marcepanu
75 g rumu

Banany karmelizowane

6 szt. bananów
100 g masła
100 g cukru
100 g rumu

Polewa czekoladowa

500 g Musso nut
100 g oleju

Do przybrania

Wylewane elementy z czekolady
PROVENDA DARK
Chipsy bananowe

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki na roladę biszkoptową połączyć na szybkich obrotach przez ok. 3 min. Wypiekać w temp. 240-250˚C.

Do naczynia wsypać ECO Talent, dodać mleko i mieszać ok. 2 min. Osobno napowietrzyć
100 g masła. Pozostałą ilość masła napowietrzyć z marcepanem. Krem i napowietrzony marcepan z masłem delikatnie połączyć. Na koniec dodać rum. Tak przygotowanym kremem wysmarować formy silikonowe. Schłodzić.
Banany przeciąć wzdłuż i piec na bardzo małym ogniu z cukrem oraz masłem.
Na koniec polać rumem.

Schłodzone formy wypełnić karmelizowanymi bananami. Przykryć okrągłymi biszkoptami. Zmrozić.

Zmrożone bankietówki polać polewą przygotowaną z Musso nut i olejem. Przybrać elementami dekoracyjnymi z czekolady i chipsami bananowymi.