Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

"Bezpieczna piekarnia" na wyciągnięcie ręki

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Nie trzeba jechać do okręgowych inspektoratów pracy, żeby odebrać nową, bezpłatną publikację Państwowej Inspekcji Pracy pt. "Bezpieczna piekarnia", autorstwa Pawła Parfianowicza.

Najnowsze opracowanie "Bezpieczna piekarnia" ma pomóc w ograniczeniu i eliminacji czynników szkodliwych dla pracowników występujące w ich środowisku pracy. Ma uświadomić pracownikom oraz osobom kierującym pracami w piekarni z takimi zagrożeniami dla zdrowia, jak:

- zapylenie pyłem mąki powodujące uczulenia układu oddechowego i skóry,
- kontakt z gorący mi powierzchniami, ostrymi narzędziami i ruchomy mi częściami maszyn,
- powodujący oparzenia i skaleczenia,
- obciążenia statyczne wynikające z wymuszonej, stojącej pozycji ciała,
- wysiłek fizyczny związany z ręcznym transportem,
- praca w godzinach nocnych,
- mikroklimat gorący powodujący zmęczenie i wyczerpanie.

"Bezpieczna piekarnia" w przejrzysty sposób przedstawia 8 zagadnień:

1. Ryzyko zawodowe i jego ocena.
2. Pomieszczenia pracy – wymagania ogólne.
3. Maszyny i urządzenia techniczne stosowane w piekarnictwie.
4. Czynniki niebezpieczne, szkodliwe i uciążliwe występujące w piekarniach.
5. Zapobieganie wypadkom.
6. Transport wewnątrzzakładowy.
7. Magazynowanie i składowanie.
8. Warunki socjalne i higiena osobista pracowników.

Przejrzyj PDF publikacji "Bezpieczna piekarnia"